<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

Waiting for March 2012
Friday, January 27, 2012 @ 11:49 AM


Can't wait for this March. This is because i'm gonna have a long break after 2 years of hard work. Another one is waiting for our new member in family since my sister will be deliver a baby this March (according to my mother)

What a wonderful month to wait.. :)


mista.grax
0 comment

Ombak Rindu
Tuesday, December 6, 2011 @ 10:50 AM




I never read this novel but people said that this is one of the interesting novels to be followed. Without any knowledge about the story about this novel, so I decide to watch it at cinema with few friends. Not expect something high since I never read the novel but the director (Osman Ali) who is one of my favourite director in Malaysia. Osman Ali never fail to make me impress with his touch. Anak Halal and Cun antara filem arahan beliau yang merupakan my “All Time Malay movies”. Kedua-dua movies tersebut adalah daripada genre yang berlainan dan Ombak Rindu sekali lagi menggunakan sentuhan beliau untuk mentafsirkan dan melayarkan idea dari novel ke layar yang lebih besar.

Cukuplah novel kegemaran aku – “Lagenda Budak Setan” yang di terjemahkan ke layar perak mejadi sesuatu yang cukup mengecewakan bagi aku sebagai pembaca. Tanpa sebarang pengetahuan dan idea tentang storyline Ombak Rindu, aku mengambil langkah selamat untuk tidak membaca novel tersebut dahulu dan terus menonton di wayang.

Izzah seorang minah kampung yang terpaksa menjaga makcik nya yang sakit. Tinggal bersama pakcik dan makciknya. Demi mencari wang untuk membiayai pembedahan makciknya it, Izzah terpaksa mengikut pakciknya ke Kuala Lumpur tanpa mengetahui tujuan sebenar pakciknya itu. Setibanya di Kuala Lumpur, barulah Izzah tahu yang beliau telah di jual kepada seorang tauke kelab malam untuk di jadikan pelacur. Pelanggan pertamanya adalah Haris – seorang usahawan muda yang kemudian membeli Izzah daripada tauke tersebut untuk di jadikan ‘wanita simpanannya’. Disebabkan pegangan agama Izzah yang begitu kuat, Izzah tidak membenarkan Haris untuk menyentuhnya keculai mereka di nikahkan secara halal. Bermulalah konflik perasaan antara Izzah dan Haris yang akhirnya membuatkan mereka jatuh cinta dan merahsiakan perkahwinan mereka kepada orang ramai termasuklah kepada ibu Haris sendiri. Dalam pada yang sama, Haris sebenarnya telah ditunangkan dengan Mila Amylia yang merupakan rakan Haris ketika kecil dan juga pelakon terkenal. Perkahwinan kedua Haris membuatkannya rasa bersalah terhadap Izzah yang sudah di sayanginya itu. Di sinilah bermulanya konflik perasaan antara Izzah – Haris dan Mila.

Lakonan

· Pelakon-pelakon OR ini telah memberikan satu alkonan yang terbaik dan kena dengan watak dan emosi masing-masing.

· Aaron Aziz – Kredibility Haris sebagai lelaki yang tersepit pada asalnya di layarkan dengan terbaik. Emosi, ego dan akhirnya layu dengan keikhlasan cinta Izzah membuatkan Aaron menjadi hot stuff untuk wanita-wanita di luar sana yang mendambakan seorang bf / suami seperti Haris. Good job Aaron even slanga Singapore dia still jelas tapi ia tidak mencacatkan keseluruhan watak Haris.

· Maya Karin – What else can I say about this woman. Superb emosi dan lakonan. Bagi aku dialah pelakon air mata terbaik dengan reaction dan raut watak sebagai seorang wanita yang terpaksa menjadi ‘wanita simpanan’ Haris dan akhirnya menjadi wanita kesayangan Haris. Again percakapan Maya yang tidak boleh langsung hilang slanga Indonesia dia sedikit membuatkan aku tergelak. Tapi lakonan Maya sebagai Izzah mmg first class.

· Lisa Surihani - Aku teruja dengan lakonan Lisa Surihani yang pada aku adalah lakonan terbaiknya. Watak Mila yang pada dasarnya terlalu mencintai Haris lebih dari dirinya sendiri telah diterjemahkan dengan baik. Sebutan “R” yang pelik tidak begitu obvious compare to watak Ayu dalam Lagenda Budak Setan. Aku suka watak Mila yang keras hatinya tapi at the end of the day dia tidaklah sekeras yang kita jangka. Good job Lisa!!!

· Brony Palare – watak kecik tapi impak dia mencintai Izzah sejak kecil dan akhirnya menjadi pelindung dan pengikat ikatan Haris dan Izzah. Kebolehan lakonan Bront memang tak boleh di pertikaikan. Bagi jer apa watak, dia boleh lakukan dengan yang terbaik.

Comments

· Ada scene yang aku tak paham antaranya dari scene Izzah balik kampong tiba-tiba dia muncul di rumah Pak Doalh. Bagi aku scene terkejut tu wat aku confuse macam mana plak dia boleh muncul di rumah tersebut secara tiba-tiba. Pada mulanya aku ingatkan Pak Dolah dan Izzah sekampung tetapi tidak langsung.

· Satu scene Haris dan Izzah di pantai di atas batu. Tengah sedap-sedap penonton beremosi ngan percintaan ‘baru’ antara Izzah dan Haris tiba-tiba muncul seorang lelaki berbaju merah. Adegan lelaki tersebut cukup membuatkan penonton tergelak kerana bagi itu adegan mamat merah tu dah cukup spoil kan mood.

· Aku ada terbaca dalam satu forum yang membincangkan filem ini berasa pelik dengan kucing Izzah yang masih kecil walaupun sudah 2 tahun mereka berjumpa untuk pertama kali. Untuk rekod kucing yang di ambil Izzah itu adalah semasa Izzah menunggu Haris untuk di bawa ke rumah Haris. Walaupun kucing tu cam xpenting dan tidak mencacatkan filem tapi bagi seseorang yang begitu detail akan berfikir psl kucing yang masih kecil walaupun sudah 2 tahun.

· Watak Azizah Mahzan sebagai Datuk Sufiah aka ibu Haris membuatkan aku rasa annoying. Bukan annoying dengan watak tapi dressing dan percakapan dia yang terlalu slanga English. Dua sebab penonton gelak kalo watak Datuk Sufiah keluar iatu dressing dia yang *** dan percakapan dia. Distracted gak la watak dia ngan 2 elemen dia tu.

· Lagu tema yang begitu bingit sangat. Lagu dah ok tapi bingit sangat dengan suara penyanyi perempuan tu. Dah la sound system dalam wayang tu time lagu tema kuat giler sampai aku yang duk kt belakang pn leh rs sakit telinga. Tak tau la kat depan yang dekat ngan sound tu leh rasa.

Overall aku quite satisfy dengan film ini. Cukup dengan emosi dan mainan perasaan yang leh membuatkan orang tersentuh. But not for me since hati gwe kental skit sampai xder la sampai nk banjir dalam wayang tu. Bagi aku xder scene yang bebetul menyentuh hati aku dan aku tak tahu la perasaan orang lain kan. Again this movie tak mengecewakan aku langsung dengan jalan citer dia. Walaupun citer yang main dengan perasaan ni orang akan cakap slow dan mengantun, but trust me aku xrasa citer ni slow dan membuatkan aku mengantuk lansung. Good job to Osman Ali dan the anak buah for produce and direct this beautiful movie.

So after this leh la aku carik novel ni untuk memdapatkan cerita yang detail lagi.

Labels:



mista.grax
1 comment

Don't You Remember by Adele
Sunday, October 30, 2011 @ 4:15 AM


Currently i'm crazy about this chick. I'm impress with her voice and her talent. And currently I'm addicted to her album especially this song - Don't You Remember. Simple and easy listening. I'm the one who listen to the song without so deeply into the message behind it. Once I love and falling in love with any song, and then I'll look for the lyrics. Same goes to this song. Unfortunately, once i read the lyrics, it's 100% related to me and what happened to me for the past 3 weeks. Totally related to me. Alhamdulillah, by the moment i falling in love with this song, I already forget about that incident even though sometime i questioned what that incident happened to me. I don't have the answer. Allah knows what the best for me. So I just enjoy this song as I enjoy other songs from Adele. just wanna give a clue for readers on what incident that I'm talking about.

Gave you the space so you could breathe,
I kept my distance so you would be free,
And hope that you find the missing piece,
To bring you back to me,

[chorus]
Why don't you remember?
Don't your remember?
The reason you left me before
Baby, please remember me once more

Labels:



mista.grax
0 comment

Ramadhan 1432 Hijrah
Monday, August 1, 2011 @ 1:11 PM


Pejam celik pejam celik, kembali juga 1 Ramadhan yang memang di nantikan oleh seluruh umat Islam termasuklah aku. Alhamdulillah, Allah memberi peluang kepada ku untuk bersama-sama menikmati nikmat dan ajaibnya Ramadhan. Bulan yang penuh keberkatan dan keredhaan Allah.

Tahun lepas, pertama kali menyambut Ramadhan sebagai seorang pekerja di company yang lain dan tahun ini juga merasai dan menyambut Ramadhan di tempat kerja yang baru juga. Mungkin tiada beza sebab Ramadhan itu sama sahaja setiap tahun kecuali bagaimana umatnya begitu mengimarahkan dan meraikannya dengan penuh kesyukuran.

Sekiranya tahun lepas di company lama masuk seperti biasa iaitu jam 9 pagi, tiada rehat tetapi pulang pada jam 4.45 petang. Manakala pada tahun ini di company baru, masuk seawal jam 8.30 pagi, rehat setengah jam dan pulang jam 5.00 petang. Walaupun datang awal dan pulang agak lewat berbanding dahulu, tetapi rehat setengah jam begitu berbaloi juga setelah penat bekerja setengah hari. Kepala otak juga perlu di rehatkan dan bukannya terus menerus melaksanakan kerja. Aku sudah alami menyelesaikan programming 8 jam nonstop. Just forget the past. J

Menahan nafsu adalah perkara yang paling sukar untuk di tahan berbanding menahan lapar dan dahaga. Percaya la. Aku boleh sahaja menahan lapar dan dahaga apabaila tidak begitu memenatkan. Tetapi mengawal nafsu sepanjang hari amatlah sukar. Contoh terdekat, di sebabkan duduk bujang, terpaksalah bazar Ramadhan menjadi pilihan tepat untuk membeli juadah berbuka, sekiranya tidak, alamatnya roti sahajalah menu untuk berbuka. Budget telah di rancangkan sebelum ke bazarunutk membeli makanan + minuman. Sesampainya di bazar dengan beraneka juadah, nafsu pun minta yang macam-macam. Kadang kala tertewas juga dek nafsu yang berjaya memanipulasi akal fikiran.

Bagi aku, berpuasa di UIA amat menjimatkan. Ini kerana walaupun ada azar di dalam tetapi tidak sedikit pun memuaskan hati untuk berbuka. Pilihan terakhir hanyalah membeli juadah di Café Mahallah. Alhamdulillah harganya yang begitu murah dapat juga menjimatkan poket akua. Tidak perlu mengeluarkan jumlah wang yang banyak. Kalau di ikutkan dan di bandingkan dengan zaman di UIA dan semasa bekerja, aku perlu membelanjakan dua kali ganda dengan apa yang aku belanjakan di UIA. Nampak perbandingannya bukan? Mungkin di sebabkan harga barangan yang naik pada ketika ini dan juga di sebabkan zaman belajar duit amat terhad berbanding zama bekerja. Itu boleh di jadikan alasan? Mungkin tidak.

Selama duduk bujang pada zaman belajar di Politeknik dan zaman bekerjsa memberi aku satu pengalaman yang menarik dan berguna untuk pada masa hadapan. Bagi aku duduk bujang memang mengajar aku untuk berdikari. Berbuka sendiri dan bangun sahur juga sendiri. Sekiranya tidak, memang tidak makan la pada masa puasa. J

Apa-apa dugaan dan halangan semasa kita berpuasa, kita kena ingat Allah menguji kita sama ada kita kuat atau tidak. Dan ia salah satu pengukuh iman kita. Aku hanya harap Ramadhan thun ni adalah tahun terbaik bagi diri aku. Dan aku doakan juga seluruh Muslim di seluruh dunia yang berpuasa sentiasa di berkati Allah dan melindungi kita dari sebarang ha;angan dan dugaan yang dapat menggugat keimanan kita. Insya Allah…

JJJ

Labels:



mista.grax
0 comment

My Nephew - Nuruddin Dzaky
Monday, July 18, 2011 @ 11:14 PM


Found this pictures and video by Panitia Pendidikan Islam SKS which contain my nephew - Mohd Nuruddin Dzaky bin Ahmad Shahrir (along) yang di lantik sebagai Imam Muda Sekolah Kebangsaan Senawang, Seremban. Proud of him...




** credit to Panitia Pendidikan Islam SKS blog


mista.grax
0 comment

J.U.V.A.N.A
Wednesday, July 13, 2011 @ 12:26 PM


Again.. Drama review. That’s the only thing that come out from my kpala otak to menyawakan my blog ni. Once I enjoy and addict to that drama, it’s a must to do a review just like what ‘zaman kegemilangan’ blog dulu2.

Every Monday night is a must for me to watch this drama. Juvana – orang mungkin akan gerun ngan term ni. Ye la, penjenayah dalam kalangan bawah umur.

Watak utama – Daim (lakonan Zahiril Adzim) telah di tuduh membunuh ibu nya dan teman lelaki ibunya di rumahnya. Di sebabkan Daim masih di bawah umur dan dia hanya perlu masuk sekolah juvana bernama Sekolah Wira Bakti(just like Sekolah henry Gurney) sebelum menunggu untuk di bicarakan di mahkamah setelah cukup umur. Walaupun Daim tidak mengaku bersalah tetapi orang gajinya menjadi saksi sebaik sahaja tiba di rumah Daim. Dengan tanpa kerelaan hati dan masih ingin membuktikan dia tidak bersalah, dia telah di hantar di Sekolah Juvana tersebut.

Perwatakan yang innocent dan lemah, beliau seringkali di jadikan mangsa buli terutama sekali oleh House Captain iaitu Botak and the geng (assistant dia Ayam). Setibanya di sekolah tersbut, Daim terus di buli dan di belasah sesuka hati oleh Botak and the geng tanpa sedikit pun melawan. Mujur Apek datang menyelamatkan Daim dan terus menjadi orang yang di percayai dan rakan baik Daim. Dengan kehadiran Apek, Daim selamat dr gangguan Botak dan menjadi tempat Daim untuk melepaskan perasaan (bukan cinta erkk).

Kehadiran Cikgu Zakiah juga menjadi batu loncatan buat Daim untuk terus menghadapi segala cubaan di Sekolah Wira Bakti. Semangat dan kata semangat Cikgu Zakiah membuatkan Daim menjadi kuat dr segi mental dan dapat menangkis segala gangguan dr Botak. Cikgu Zakiah telah menubuhkan Kelab Debat khas untuk pelajar2 sekolah tersebut untuk menjadi seotrang yang aktif, berani bersuara dan confident terhadap diri sendiri. Berkat kesabaran daim juga membuatkan ramai pelajar2 yang sebelum ini berpihak dan menurut perintah Botak berpaling tadah dan menjadi rakan baik Daim termasuklah Ayam.

Mereka bersama2 menaikan nama sekolah melalui Kelab Debat dan memenangi beberapa pertandingan debat antara sekolah2 yang sememangnya handal dalam berdebat. Melalui Kelab Debat juga mereka dapat berfikiran terbuka dan berpengetahuan.

Towards the finale next week, something that unpredictable happens. Orang yang boleh di percayai dan ‘nampak’ baik pada permulaan episode bertukar menjadi sebaliknya dan seperti manusia bertopengkan syaitan. Komplot terbesar di dalam sekolah tersbut bebenar mengejutkan aku dan juga penonton drama ini, One sentence to describe 2 last episodes – WTH!!!! I don’t know what gonna happen next, what can I say the surprises that the script writer and director give to viewers is totally unpredictable and stressful to see what had happened.

I really love and enjoy this drama. Seriously, the ‘kelainan’ in this drama is something that I really want. Again just like my previous drama review, no loving loving - touching touching and also corporate world which is very annoying. Thanks to director coz make this drama different from other ‘Nora Elena’ styleS.

Lakonan sorang2 baik dr pelakon utama smpai la extra mmg superb even they’re still new in industry. Because majority of them are fresh face and from acting background (theater n art students – if I’m not mistake). Kualiti lakonan dorng pun bagus smpi watak Botak and Warde Raja yang jahat and zalim giler real abis. Sampi me myself want to belasah them.

Next Monday gonna be the finale of this drama. Even ganas punya drama tp still ada benda yang bagus yg director cupaskan untuk viewers. Can’t wait to watch the ending. Gonna be the epic finale.

Good Job la production J.U.V.A.N.A!!!

p/s – Tak semua budak pesalah juvana tu bebetul jahat.


Review ni aku dh siapkan last week. Baru nk post psl terlupa nk click PUBLISH POST... Citer ni pn dh abis... :)


What a series....

Labels:



mista.grax
0 comment

Kenangan di Rumah Sewa (2003-2005)
Tuesday, July 12, 2011 @ 1:35 PM


Idea post ni aku inspire dari topic pagi di Sinar FM bertajuk Kenangan Di Rumah Sewa. So since aku tak dapat nak share ngan pendengar2 sinar, so aku decide untuk postkan la pengalaman aku duduk rumah sewa since aku blaja time diploma dulu.

Let’s start with pengalaman duduk rumah sewa zaman blaja dulu kat Politeknik Johor Bahru. Di sebabkan policy Politeknik yang hanya menyediakan asrama untuk pelajar semester satu, so beginning semester 2, kami di arahkan untuk duduk di rumah sewa di kawasan berdekatan dengan Poli kitorang. Terdapat 2 kawasan perumahan yang memang dekat ngan poli aku. Taman Cahaya Masai dan Taman Scientex. Aku duduk di rumah sewa di Taman Cahaya Masai because memang kawasan tersebut adalaha kawasan rumah teres 2 tingkat. Taman Scientex pula terdapat rumah flat dan rumah teres mewah. Since I’m not that rumah Flat person, so me and other 8 friends decide to stay at rumah teres di CM (short cut for Cahaya Masai)

I stayed with friends from different Course – HotKat (Hotel n Katering), Tourism, IT (it’s me) and Mekanikal. Don’t suprise that, aku stay ngan non-Muslim (Chinese and Siamese). That was during my 2nd and 3rd semester. Kehidupan di rumah sewa or senang citer duduk bujang memang menyeksakan. No hostel life yang semua benda ada. Masak sendiri, basuh baju sendiri pakai tangan without machine and banyak laie la benda yang kena wat sendiri aka berdikari. So that’s why sekarang aku tak kisah kalo wat benda2 tu or duduk sorang kat umah and manage everything. That 2 years experience memang taught me a lot.

Since I stayed with non-Muslim, they respect us as Muslims and don’t interfere anything that we do. Penah skali this Siamese wat birthday party dan di sebabkan dia anak orang kaya, his parents sponsor la a lot of money to buy anything including beer. Macam2 jenis arak la gak dia beli since dia dapat murah. Alhamdulillah kami serumah yg Muslim cukup kuat iman sampai xterjebak ngan perkara2 tu. Tapi paling sedih ada gak budak2 melayu yang terjebak for the first time but not my housemate yaaa.. Tui la kot pengalaman duduk rumah sewa ngan non-Muslim. Nasib baik it just 1 sem jer kitorang duk ngan non-Muslim tu.

One thing yang seksa is I need to walk to class if my class did not same with my other housemates. Imagine I need to walk for half an hour bawah terik panas mentari. Ada 2 pengalaman pahit yang pernah kami serumah penah alami. First rumah kami kena samun.

Kisahnya camni, my fren ni baru nk tutup pintu besi pas balik dr kelas, tetiba ada sorang mamat ni nyamar jd polis (without uniform) cakap dia ada terima laporan kami ada simpan dadah (WTH!!!!!!), so dia nk check umah n nk cari bukti. So dia geledah la semua bilik kt umah tu. At that moment, pintu bilik aku tertutup, so xtau apa yang berlaku kt bawah and luar. And another thing, tombol pintu my bilik tu susah nk bukak n certain orang jer yg tau nk bukak pint utu. Tengah sedap2 lepak depan PC sambil wat assignment, tetiba tombol pintu di pulas n nk bukak pintu tu. Aku memang xtergerak ati nk bukak kan pintu tu psl tgh pokus ngan assignment. So I ignore la that pintu. After a while that person pun give up la nk bkk. After that, my housemate kecoh ckp handphone dia kena amik. So after that I realize that umah kitorg kena samun. And that penyamun tu la yang nak bukak pintu tu try nk msk nk amik handphone and duit. Mengucap panjang aku time tu. Syukur sangat Allah lindungi aku.

Pengalaman pahit kedua aku plak berkaitan ngan makanan. Di sebabkan loan kitorg (PTPTN) slaloo msk lambat around 2 months after register new semester. So untuk menghindarkan diri dari kebulur ngan poket yang cukup kering, so kitorg kumpul duit sikit2 and beli tepung gandum untuk wat jemput2 kosong, Sedihkan.Tu la makanan ruji kitorg sampailah loan masuk. Memang time tu rasa syukur jer dapat makan even makan jemput2 jer.

After that, all of us went for practical for 6 months aka 1 semester. After that we moved to another rumah sewa ngan 2 org baru. This time kenangan makan jemput2 tu tiada lagi coz time tu kira senang skit. And we have our own chef yang akan slaloo masak anything cam gulai, kari, and paling special spaghetti. Mewah skit nak makan. Tapi kenangan tu memang memori sangat2. Yang besnya duk ngan budak2 katering adalah setiap minggu, time dorang ada kelas catering, they were required to masak n they can bring back home. So tiap2 minggu tu dapat la gak kitorg makan macam2. Western, Chinese and malay food. Just name it. Kenyang beb…

Kenangan duduk rmah sewa time poli memang bes and memorable. Wish that moment happen again. Really miss that moments and all my housemates cam Wan, Aizal, Aizat, Bad, Shah and Yassin.

Labels:



mista.grax
0 comment

My Current Life
@ 10:36 AM


It’s been a month I join this company - 7-11 HQ. So far I’m happy at this new place. Compare to previous company. Ops, I should not talk about the past. Let’s put the past aside. But it’s hard for me to forget all bad experience there. Enough about that company because I try very hard not to mention and remember anything about my past. Enough!! Let me just tell the happy part. Started my new job on 6 June 2011 after less than a week of holiday + fever. Nice package for my holiday.

Post sebagai IT Executive di Human Resource Department, bunyinya begitu senang. Tetapi tanggungjawab dan amanah yg perlu di pikul amatlah berat. No more programming and coding that make my life miserable. Previously, I’m the vendor who had to handle all the ‘kerenah’ of end user. But now it turns upside down. Now I’m the end user who have to give headache to the vendorS (with S yaa!! coz more than 3 vendors).

Aku pernah cakap dulu, tak kisah la keja teruk tapi environment terbaek. Or vice versa, it is ok for me. If both is really bad, semangat nk kerja terus hilang. Trust me. Happen to me before. AGAIN!!!!!

Environment kat tempat baru ni memang best sangat ngan staff yang ramai n cam2 ragam so semangat nk bergaul tu xder la limit sgt. Staff yang friendly no matter your position. At least something yang ‘hidup’ la time datang kerja n wat kerja. J.

About my tasks, so far sebulan ni my superior just give me a chance to test all the systems and give some idea or opinion or critics based on my experience developing system. Such a tricky and challenging tasks because I have to use all my knowledge and experience to take a look of those systems and find any lack in each system. To be franks, there are a lot of errors and there’s a lot of improvement to make those systems perform very well. Thank God, I am not the one who will solve those problems and enhancements. Just like my superior said,

Syam, we just report all the problems to vendors. Let them solve by themselves. We just test and report. That’s all.

Trust me work as a user and deal with vendor is not as easy as u think. You have to understand and realize that not everything that u request is FOC. In my field, even u ask to change the form, it costs a lot. Ni laie la kalo request nk tukar layout or screen design. Aku dah pernah berada di situasi di kedua2 belah pihak. You cannot simply request here and there because every changes required a lot of thing. Enough said, “no money no talk”.

To be frank, I’m happy with my current work and my current life. Alhamdulillah after a long wait, I can smile and happy like other people.

Labels:



mista.grax
0 comment