<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

Apa hal lak
Friday, May 29, 2009 @ 12:11 PM


1st of all, aku tepek report kat utusan nie... Aku just pointkan apa yg di katakan jerr....


TARAF POLITEKNIK BUKAN KELAS KEDUA
  • Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) perlu mengikis tanggapan bahawa politeknik bertaraf kelas kedua dan menjadikannya sebagai pilihan terakhir untuk melanjutkan pengajian.
  • Masyarakat jangan sesekali melihat pendidikan dan latihan teknikal yang ditawarkan oleh politeknik sebagai kelas kedua sebaliknya melihat institusi itu sebagai satu lagi pilihan yang disediakan untuk pelajar.
  • 'Kursus-kursus yang ditawarkan oleh politeknik sangat profesional dan graduan daripada politeknik lazimnya mudah mendapat pekerjaan


Frankly as ex budak poli mmg aku sakit ati ngan statement bdk SPM yg xtau apa2 tu... You never know the truth til you experience it laaa... Aku 3 tahun kat poli aku rasa mmg pilihan tepat. Pedulik la org nak cakap poli low class or low standard. Ko akan rasa tggi nya level bdk poli kalo ko mmg bdk poli. Even ngan minimal infrastructures but with maximum potential. B4 aku smbg further aku nak bgtau aku bkn nak berlagak or apa2 jer tp aku rasa benda nie ptt di bgtau dengan sejelas2 nya.

Pasal apa aku rasa bangga gler jd bdk poli...:
  • Pokus pembelajaran kitorg yg sungguh relax. Not focus on teory but ractical prt. In short kitrg punya system 70% practical - 30% teory
  • Most of da time especially for technical students (engineering, designers, IT n so on) akan lepak kat bengkel, lab or studio for education purposes. Based on teoryg kitorg blaja, kitorg akan trus pokus kat practical part.
  • Example, cam aku sendiri yg amik IT... Programming subject, blaja skit n then msuk lab n try all those practical part especially in create the programming code. n aso we were exposed to diferent kinds of software. So xder la ko tumpu 2 satu software.
  • Cam experience aku kt IIUM sendiri, aku leh adapt cam2 software compare to others yg hanya tumpu kat satu sware jer n even ada yg xpenah tau pun software apa tu n function dia. Poor them. Kata je bdk IT tp photoshop pun xtau apa benda. SO saper yg ada advantage skrang? You knew the answer.
  • Aku admit yg bebudak polini xla sepandai bdk2 universiti yg lain. At least diorg ada basic practical n amali yg quite bgs which is one of the main important criteria kalo keja nnti. Saper nak pekerja dia still baca buku time nak wat keja. They need someone yg leh wat keja straight to the point.
Aku mmg xpaham naper org still pandang rendah kat bdk poli.. Diorg nampak cam kitorg ni xbernilai jer.. Hello...Diploma poli pun 3 tahun sama gak ngan diploma universiti yg sama gak 3 tahun. And masa aku msk keja n UIA masa memula siap tanya POLITEKNIK tu apa?? Diorg ni duk dlm utan ker smpi politeknik pun xtau. Kena discriminate sgt kitorg ni..huhhu.. Sadis.. So xtau la camner nak ubah perception manusia2 nie. Tired already.

Labels:



mista.grax
2 comment

nanako's tag
@ 8:43 AM


Bler 1st time tgk tag from her blog nie cam interesting plak.. Dat's y aku pun ngan rela hati wat tag nie.

Here's the tag...



1. IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
x-ray - nabila huda

2. HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
i drive myself crazy - n*sync

3. WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
pangako - regine velasquez

4. HOW DO YOU FEEL TODAY?
jawapanmu - misha omar

5. WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
maha karya cinta - faizal tahir

6. WHAT'S YOUR MOTTO?
cepat cepat - jaclynn victor

7. WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
bila muzik bergema - elite

8. WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
betapa - sheila on 7

9. WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
miracle - kdrama ost

10. WHAT IS 2 + 2?
get down - backstreet boys

11. WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
up against the wall - n*sync

12. WHAT IS YOUR LIFE STORY?
sandaran hati - letto

13. WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
the sweet escape - gwen stefani ft akon

14. WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
toy soldier - britney spears

15. WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
balqis - dato' siti nurhaliza

16. WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
persis mutiara - mila

17. WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
surrender - andra and the backbone

18. WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
terima kasih cinta - afgan

19. WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
di bawah pohon asmara - jaclynn victor

20. WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
kurik kundi - dato' siti nurhaliza

21. WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
kau yang teristimewa - aishah

bler aku tgk blk all da answers, cam ada kena ngena plak ngan soalan tu.... never again my playlist erkk... kata shuffle so xdpt nak expect la kan lagu per yg kuar.

Labels:



mista.grax
4 comment

Facebook vs Friendster vs MySpace
Monday, May 25, 2009 @ 2:27 PM



vs

vs



Which one I prefer since I've all of these social network websites. Each of these website have their own pros n cons but still it's up to the people which one they prefer to use. Let me tell u from my kpala otak and how this social networks change people life. Before this it's hard for us to find our long lost friends even from primary or secondary school or even new friend.

To be frank, aku jumpa ramai membe2 lama aku time sekolah rendah yg bertahun2 xjumpa kat social network nie laa. And from here persahabatan yg lama terputus tu bersambung blk. N even ada member2 aku temu jodoh kat benda ni gak... Trust me, in this 'small' world everything can be done n cam2 perangai manusia kita leh jumpa.

FACEBOOK
  • I'm quite lambat skit la aktif FB nie even aku dh lama create account FB nie. So far kalo dulu cam x menarik sgt jer FB nie since plain sgt interface dia. Yer la bdk IT cam aku nie pikirkan sgt psl nice n beautiful interfce. In fact dlm teory best interface in any website should be simple n able to make the internet connection (meaning downlod time) tu in short time. Like my lecturer said, FB nie design for professional. Felling cam pro la kan korang..hahahaah
  • After a while I realize that it's interesting to explore. FB offers a lot of interesting things like quiz yg ramai dh ter addict termasuk lah aku especially time xder keja kat opis nie. Nak wat camner kan. Kekadang cam bangang gak soalan2 dia n jawapan yg x releven lgsg ngan soalan. But in the name of having fun n leisure, I can accept it. Seriously soalan n jawapan n feedback mmg ntah apa2..
  • Real time update. Kira notification dia mmg laju la. Any update trus akan kita tau as long as kita bkk FB nie... Tu yg menarik gak tu.
  • Chat system. Semua kompom dh try kan. Senang skit nak borak2 ngan org yg tgh online. So xyah la ank bkk YM or MSN or wat ever kalo nak chat ngan someone as long as kta dh add that person.
  • What I've read form satu mag nie, kat U.S, employers will asked for the candidate whether they have FB or not coz some organization claim FB as one of the accepted resume. Tul ker?? Xtau la aku btul ker x. NAd profile dlm FB nie quite secure gak since the members are allowed to view their profile. Otherwise add jer la person tu.
  • Mmg skrang aku addict ngan FB nie especially kat opis nie. 1st thing to be opened- Facebook...



FRIENDSTER
  • My first ever website yg aku bergiat dlm social network nie smpi la aku be FB. So far byk sgt member lama aku yg aku jumpa kat sini... Member since tadika pun aku jumpa 2 3 org. Yang lain byk member sekolah yg bih 10 taun x jumpa certain new friends.
  • Masa memula FS idup mmg xcited la nak wat... Tp time tu x leh nak design sgt layout dia..So pki la template yg ada. Time tu mmg aktif la nak upload gambar2 baru n lama..
  • My personal opinion psl FS nie.. Sesaper nak memulakan langkah kat social network, FS is the best medium for u otherwise leh jer guna social networks yg lain.
  • Dulu nampak skit la FS nie orgaize in term of friend list n updates but curently aku nampak cam messy skit la update2 dia nie. Nak jelas laie tgk main page of ur FS kan update dia cam messy skit n for me a lil bit distratcting skit page tu. It should be simple n related to our friends not others.
  • Lately nie FS punya comments ada spam yg ntah apa.. Kebanyakkan spam nie more to sexual attraction. Plg shocking bler aku dpr comment from my frens but contents dia a lil bit porno skit.. Yuckssss...
  • Kalo dulu aku slaloo bkk FS nie psl my ex classmate ada grup for ourselve created by me. But lately diaorg nampak bz n grup tu cam tergendala jerr..
  • Laie 1 plg ketara kat our updates. It's took time kalo nak update. As far I'm concern, dia update our 'update' once any new update uncul. Kalo xmuncul update tu kira camtu jer la.
  • Overall FS really history.


MYSPACE
  • Aku ada gak account MS nie tp gler lama aku x update. Another phenomenon gak dulu benda alah nie. Da 1st social network yg allowed users to design their own account. AKu pun zaman2 MS idup ni mmg xpenah miss la nak design layout even pki generator..hhuhuhu
  • Another reason psl aku minat MS nie psl aku leh ltk apa2 jer lagu dlm nie with one condition ko amik jer la gu tu dr mana2 artis punya MS account. Dr lagu melayu smpi ker english.
  • Laie erkk psl MS?? Xder sgt la..Tu psl aku ekjap jer aktif kat MS nie pas FS dh leh design layout sendiri..
  • LAie 1 yg cam sama ngan FS. Spam melampau2...Tu laie la aku letih nak msk.. Tkt sumthing happen. Less secure in short.

Which 1 I prefer rite now?? Of coz la Facebook. Psl application dia byk n more secure rather than the other 2. Laie pun mmg zaman ni zaman FB kan.. Zaman FS n MS dh lama berlalu.. Jom beralih ker FB.

Tp it's depend on people gak which 1 they prefer. Everything is ur choice!!!

Labels:



mista.grax
3 comment

Late Celebration
Thursday, May 21, 2009 @ 9:27 AM


Lama gler aku nak update blog nie... Nak wat camner..keja x tentu..kedakang ko free gler2 n kekadang ko bz gler2... Wat ever happen pun my blog should keep alive...huhu even x ramai org msk...xkisah pun..janji aku dpt merepek kat sini.

Last week as usual, I went back home. At first, my frens n I planned to go to Kedah 4 our lecturer's wedding - Br Sadry. Suddenly after a few of us got fever n a lot of things happened, we decide to cancel our trip. So i decided to go back home 2 watch Finale Akademi Fantasia (yes...I'm one of the huge fan of AF..so what!!!)hehehehheh...

I thought nothing happen. After my mum said my pakcik wanted to celebrate his daughters who celebrate her birthday a day after mine. I wished her in previous post. In the last 2 years mmg slaloo sgt kitorg celebrate 2gether. Together with mother's day. I didn't expect they'll celebrate since dh lepas seminggu kot.

That nite tu makan memang mewah gak la BBQ n cendawan goreng (made from my pakcik's ladang). Kira kenyang gak la. At first I didn't realise ada next move. So after makan aku pun blk la umah since umah aku n my pakcik's only selang sebuah umah jer. AKu ngan excited nya nak tgk finale tu.. Sedap2 jer tg0k AF, my cousin called n asked me to come back 2 potong da cake. Alamak..tgh syok tgk tu... Tp xper la setahun skali jerr... Aku pun pegi la...After potong cek aku tambah la 3 ketul ayam n beberapa ekor "syuk". Smpi lupa semua.. Then blk umah blk smbg tgk AF tanpa gangguan..

Even late celebration but aku happy psl not only 1 but 2 people celebrate 2gether. But still I'll tuntut my cake during her daughter's birthday even baru setahun...(bdk bar setahun leh mkn kek ker? hehehhe)

BTW Finale AF mmg bosan ya amat di tambah laie ngan sorang biAWOK yg msk balk.. Saper tgk Af they know who I'm refering to!! Thbak God my fave student - Hafiz become 7th winner n he's da bes winner ever n I'm glad his vote is among the highest the champs. Well, I hope he still do da bes n keep learning to become better n better. He's has such a beautiful voice n vocal n that's y he deserve that spot.


mista.grax
2 comment

I Want This!!!!!
Wednesday, May 13, 2009 @ 9:44 AM


First time i saw this commercial at tv, I already fall in luv with this phone. Since there's a lot of people said that this is one of the best mobile ever made (I guess) and it's Apple. What do you expect from Apple? Latest technology!!!!

Hoever, there's a negative comment I received from my lecturer. You cannot forward the SMS to anybody since the concept of this phone is closely related to Apple PC. Even people said that, nothing can change my mind if I've enough money to buy this. Anyone want to sponsor?? U're most welcome.
Never mind. I've my own plan with y fren. What it is?? I'll tell u later.

**offline

chioooo...

Labels:



mista.grax
1 comment

My 25 years old!!!!
Monday, May 11, 2009 @ 10:36 AM



I already reached mid 20s yesterday. Yeah I've to admit I already reach quarter 'abad'... Mid 20s = 25 years old (yer kak atun!!!).. What ever it is I would like thanks for those yg dh wish kat aku smalam n ari nie n even b4 dat. Doakan2 kan la aku panjang umo n murah rezeki.

Actually this year aku xcelebrate sgt. It it celebrate?? Olready tua pun nak celebrate kan..haha. However my sis n my bro in law h preapred for us (means me n my mum) my fave dish - Spegetti... Since my birthday same with mother's day, so why not my sis cook for us eventhough she doesn't know how to cook but my bro in law did it. Without cake..huhuhuhu but i'll tuntut from someone..hehehheeh

Actually tarikh 10 Mei nie cam2 penah terjadi... But most of da time mmg happy la..Celebrate ngan members from zaman sekolah, Poli n sampai la kat UI nie.. LSt year such a interesting suprise (kan wawa!!!) But tarikh 10 Mei nie gak adalah tarikh kemation my aunty 5 years ago. Sumtimes aku terpikir, "aku celebrate beriya, but at the same time it's date my aunt pass away". Is it the rite thing. Even aku celebrate, I'm still miss my aunt and I never 4get to sedekah Al-Fatihah to her.

What I'm looking for my life after this:-
  • Grad this year gak n get the job I dream most. Insya Allah kalo ada rezeki aku nak start keja as soon as aku grad.
  • Be a good human coz I admit dat I'm not that kind of good person n I'll try to buang sikap buruk aku.
  • Hopefully my parents dpt p Haji this year gak. Insya Allah...
  • Try not to ramaikan musuh since I already kumpul mush..huhuhuh
  • Settle all my debt especially my PTPTn since I've to pay for my diploma n degree. Overall about RM30K + RM18K =RM????. Sampai anak ramai pun dh abis laie...huhuhuh
  • Try to make all people around me feel comfortable with me and happy always.
  • Get married soon?? In ur dream laa...hehehe..It's too early for me dude... Remember I'm a man....hahahha
**Aku also wanna wish Happy birthday to miss azuwachan (24yo) n my cousin - Adik Faeza(25yo) who celebrate their birthday today (11 May) n hope "May Allah bless their life".
**And also happy belated birthday to kak Amy MAstura - share the date with me. And I'm her biggest fan.
**And all my rens yg celebrate their birthday during this month. There's a lot of my fren who got birth during this month. May rules cam Zakuan, Paeja n sesaper laie la erkk..

b4 aku sign out I'll receive this statement bout BULAN KELAHIRAN ANDA DAN SIFAT ANDA from facebook...(the statement dat related to me to bold it k)..hehhe


* Keras hati & degil. * Kuat semangat & bermotivasi tinggi. * Pemikiran yang tajam. * Mudah marah apabila tidak dikawal. * Pandai menarik hati & perhatian orang lain . * Perasaan yang amat mendalam. * Cantik dari segi mental & fizikal. * Tidak perlu dimotivasikan. * Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. * Mudah dipujuk. * Bersikap sistematik (otak kiri). * Suka berangan. * Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. * Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. * Daya khayalan yang tinggi. * Permikiran yang tajam. * Pandai berdebat. * Fizikal yang baik. * Kelemahan sistem pernafasan. * Suka sastera, seni & muzik serta melancong. * Tidak berapa suka duduk di rumah. * Tidak boleh duduk diam. * Tidak punya ramai anak. * Rajin dan bersemangat tinggi. * Agak boros
sign out now...chiooo...


mista.grax
2 comment

Congrate...
Monday, May 4, 2009 @ 4:37 PM



Happy and excited coz my fave album - Lentera Timur bt Dato' Siti Nurhaliza. Album of da year and other 3 awards proved that Siti still relevant in this industry even though after 14 years. She also proved to us that with a hard work n patience we managed to achieve something that valuable n "berbaloi". Congrate 2 tok ti coz giving us such a wonderful masterpiece. Waitig\ng for your next masterpiece.

p/s- sejak LT nie mng aku xabis2 dgr album nie puas2....

Labels:



mista.grax
0 comment