<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

My Nephew - Nuruddin Dzaky
Monday, July 18, 2011 @ 11:14 PM


Found this pictures and video by Panitia Pendidikan Islam SKS which contain my nephew - Mohd Nuruddin Dzaky bin Ahmad Shahrir (along) yang di lantik sebagai Imam Muda Sekolah Kebangsaan Senawang, Seremban. Proud of him...




** credit to Panitia Pendidikan Islam SKS blog


mista.grax
0 comment

J.U.V.A.N.A
Wednesday, July 13, 2011 @ 12:26 PM


Again.. Drama review. That’s the only thing that come out from my kpala otak to menyawakan my blog ni. Once I enjoy and addict to that drama, it’s a must to do a review just like what ‘zaman kegemilangan’ blog dulu2.

Every Monday night is a must for me to watch this drama. Juvana – orang mungkin akan gerun ngan term ni. Ye la, penjenayah dalam kalangan bawah umur.

Watak utama – Daim (lakonan Zahiril Adzim) telah di tuduh membunuh ibu nya dan teman lelaki ibunya di rumahnya. Di sebabkan Daim masih di bawah umur dan dia hanya perlu masuk sekolah juvana bernama Sekolah Wira Bakti(just like Sekolah henry Gurney) sebelum menunggu untuk di bicarakan di mahkamah setelah cukup umur. Walaupun Daim tidak mengaku bersalah tetapi orang gajinya menjadi saksi sebaik sahaja tiba di rumah Daim. Dengan tanpa kerelaan hati dan masih ingin membuktikan dia tidak bersalah, dia telah di hantar di Sekolah Juvana tersebut.

Perwatakan yang innocent dan lemah, beliau seringkali di jadikan mangsa buli terutama sekali oleh House Captain iaitu Botak and the geng (assistant dia Ayam). Setibanya di sekolah tersbut, Daim terus di buli dan di belasah sesuka hati oleh Botak and the geng tanpa sedikit pun melawan. Mujur Apek datang menyelamatkan Daim dan terus menjadi orang yang di percayai dan rakan baik Daim. Dengan kehadiran Apek, Daim selamat dr gangguan Botak dan menjadi tempat Daim untuk melepaskan perasaan (bukan cinta erkk).

Kehadiran Cikgu Zakiah juga menjadi batu loncatan buat Daim untuk terus menghadapi segala cubaan di Sekolah Wira Bakti. Semangat dan kata semangat Cikgu Zakiah membuatkan Daim menjadi kuat dr segi mental dan dapat menangkis segala gangguan dr Botak. Cikgu Zakiah telah menubuhkan Kelab Debat khas untuk pelajar2 sekolah tersebut untuk menjadi seotrang yang aktif, berani bersuara dan confident terhadap diri sendiri. Berkat kesabaran daim juga membuatkan ramai pelajar2 yang sebelum ini berpihak dan menurut perintah Botak berpaling tadah dan menjadi rakan baik Daim termasuklah Ayam.

Mereka bersama2 menaikan nama sekolah melalui Kelab Debat dan memenangi beberapa pertandingan debat antara sekolah2 yang sememangnya handal dalam berdebat. Melalui Kelab Debat juga mereka dapat berfikiran terbuka dan berpengetahuan.

Towards the finale next week, something that unpredictable happens. Orang yang boleh di percayai dan ‘nampak’ baik pada permulaan episode bertukar menjadi sebaliknya dan seperti manusia bertopengkan syaitan. Komplot terbesar di dalam sekolah tersbut bebenar mengejutkan aku dan juga penonton drama ini, One sentence to describe 2 last episodes – WTH!!!! I don’t know what gonna happen next, what can I say the surprises that the script writer and director give to viewers is totally unpredictable and stressful to see what had happened.

I really love and enjoy this drama. Seriously, the ‘kelainan’ in this drama is something that I really want. Again just like my previous drama review, no loving loving - touching touching and also corporate world which is very annoying. Thanks to director coz make this drama different from other ‘Nora Elena’ styleS.

Lakonan sorang2 baik dr pelakon utama smpai la extra mmg superb even they’re still new in industry. Because majority of them are fresh face and from acting background (theater n art students – if I’m not mistake). Kualiti lakonan dorng pun bagus smpi watak Botak and Warde Raja yang jahat and zalim giler real abis. Sampi me myself want to belasah them.

Next Monday gonna be the finale of this drama. Even ganas punya drama tp still ada benda yang bagus yg director cupaskan untuk viewers. Can’t wait to watch the ending. Gonna be the epic finale.

Good Job la production J.U.V.A.N.A!!!

p/s – Tak semua budak pesalah juvana tu bebetul jahat.


Review ni aku dh siapkan last week. Baru nk post psl terlupa nk click PUBLISH POST... Citer ni pn dh abis... :)


What a series....

Labels:



mista.grax
0 comment

Kenangan di Rumah Sewa (2003-2005)
Tuesday, July 12, 2011 @ 1:35 PM


Idea post ni aku inspire dari topic pagi di Sinar FM bertajuk Kenangan Di Rumah Sewa. So since aku tak dapat nak share ngan pendengar2 sinar, so aku decide untuk postkan la pengalaman aku duduk rumah sewa since aku blaja time diploma dulu.

Let’s start with pengalaman duduk rumah sewa zaman blaja dulu kat Politeknik Johor Bahru. Di sebabkan policy Politeknik yang hanya menyediakan asrama untuk pelajar semester satu, so beginning semester 2, kami di arahkan untuk duduk di rumah sewa di kawasan berdekatan dengan Poli kitorang. Terdapat 2 kawasan perumahan yang memang dekat ngan poli aku. Taman Cahaya Masai dan Taman Scientex. Aku duduk di rumah sewa di Taman Cahaya Masai because memang kawasan tersebut adalaha kawasan rumah teres 2 tingkat. Taman Scientex pula terdapat rumah flat dan rumah teres mewah. Since I’m not that rumah Flat person, so me and other 8 friends decide to stay at rumah teres di CM (short cut for Cahaya Masai)

I stayed with friends from different Course – HotKat (Hotel n Katering), Tourism, IT (it’s me) and Mekanikal. Don’t suprise that, aku stay ngan non-Muslim (Chinese and Siamese). That was during my 2nd and 3rd semester. Kehidupan di rumah sewa or senang citer duduk bujang memang menyeksakan. No hostel life yang semua benda ada. Masak sendiri, basuh baju sendiri pakai tangan without machine and banyak laie la benda yang kena wat sendiri aka berdikari. So that’s why sekarang aku tak kisah kalo wat benda2 tu or duduk sorang kat umah and manage everything. That 2 years experience memang taught me a lot.

Since I stayed with non-Muslim, they respect us as Muslims and don’t interfere anything that we do. Penah skali this Siamese wat birthday party dan di sebabkan dia anak orang kaya, his parents sponsor la a lot of money to buy anything including beer. Macam2 jenis arak la gak dia beli since dia dapat murah. Alhamdulillah kami serumah yg Muslim cukup kuat iman sampai xterjebak ngan perkara2 tu. Tapi paling sedih ada gak budak2 melayu yang terjebak for the first time but not my housemate yaaa.. Tui la kot pengalaman duduk rumah sewa ngan non-Muslim. Nasib baik it just 1 sem jer kitorang duk ngan non-Muslim tu.

One thing yang seksa is I need to walk to class if my class did not same with my other housemates. Imagine I need to walk for half an hour bawah terik panas mentari. Ada 2 pengalaman pahit yang pernah kami serumah penah alami. First rumah kami kena samun.

Kisahnya camni, my fren ni baru nk tutup pintu besi pas balik dr kelas, tetiba ada sorang mamat ni nyamar jd polis (without uniform) cakap dia ada terima laporan kami ada simpan dadah (WTH!!!!!!), so dia nk check umah n nk cari bukti. So dia geledah la semua bilik kt umah tu. At that moment, pintu bilik aku tertutup, so xtau apa yang berlaku kt bawah and luar. And another thing, tombol pintu my bilik tu susah nk bukak n certain orang jer yg tau nk bukak pint utu. Tengah sedap2 lepak depan PC sambil wat assignment, tetiba tombol pintu di pulas n nk bukak pintu tu. Aku memang xtergerak ati nk bukak kan pintu tu psl tgh pokus ngan assignment. So I ignore la that pintu. After a while that person pun give up la nk bkk. After that, my housemate kecoh ckp handphone dia kena amik. So after that I realize that umah kitorg kena samun. And that penyamun tu la yang nak bukak pintu tu try nk msk nk amik handphone and duit. Mengucap panjang aku time tu. Syukur sangat Allah lindungi aku.

Pengalaman pahit kedua aku plak berkaitan ngan makanan. Di sebabkan loan kitorg (PTPTN) slaloo msk lambat around 2 months after register new semester. So untuk menghindarkan diri dari kebulur ngan poket yang cukup kering, so kitorg kumpul duit sikit2 and beli tepung gandum untuk wat jemput2 kosong, Sedihkan.Tu la makanan ruji kitorg sampailah loan masuk. Memang time tu rasa syukur jer dapat makan even makan jemput2 jer.

After that, all of us went for practical for 6 months aka 1 semester. After that we moved to another rumah sewa ngan 2 org baru. This time kenangan makan jemput2 tu tiada lagi coz time tu kira senang skit. And we have our own chef yang akan slaloo masak anything cam gulai, kari, and paling special spaghetti. Mewah skit nak makan. Tapi kenangan tu memang memori sangat2. Yang besnya duk ngan budak2 katering adalah setiap minggu, time dorang ada kelas catering, they were required to masak n they can bring back home. So tiap2 minggu tu dapat la gak kitorg makan macam2. Western, Chinese and malay food. Just name it. Kenyang beb…

Kenangan duduk rmah sewa time poli memang bes and memorable. Wish that moment happen again. Really miss that moments and all my housemates cam Wan, Aizal, Aizat, Bad, Shah and Yassin.

Labels:



mista.grax
0 comment

My Current Life
@ 10:36 AM


It’s been a month I join this company - 7-11 HQ. So far I’m happy at this new place. Compare to previous company. Ops, I should not talk about the past. Let’s put the past aside. But it’s hard for me to forget all bad experience there. Enough about that company because I try very hard not to mention and remember anything about my past. Enough!! Let me just tell the happy part. Started my new job on 6 June 2011 after less than a week of holiday + fever. Nice package for my holiday.

Post sebagai IT Executive di Human Resource Department, bunyinya begitu senang. Tetapi tanggungjawab dan amanah yg perlu di pikul amatlah berat. No more programming and coding that make my life miserable. Previously, I’m the vendor who had to handle all the ‘kerenah’ of end user. But now it turns upside down. Now I’m the end user who have to give headache to the vendorS (with S yaa!! coz more than 3 vendors).

Aku pernah cakap dulu, tak kisah la keja teruk tapi environment terbaek. Or vice versa, it is ok for me. If both is really bad, semangat nk kerja terus hilang. Trust me. Happen to me before. AGAIN!!!!!

Environment kat tempat baru ni memang best sangat ngan staff yang ramai n cam2 ragam so semangat nk bergaul tu xder la limit sgt. Staff yang friendly no matter your position. At least something yang ‘hidup’ la time datang kerja n wat kerja. J.

About my tasks, so far sebulan ni my superior just give me a chance to test all the systems and give some idea or opinion or critics based on my experience developing system. Such a tricky and challenging tasks because I have to use all my knowledge and experience to take a look of those systems and find any lack in each system. To be franks, there are a lot of errors and there’s a lot of improvement to make those systems perform very well. Thank God, I am not the one who will solve those problems and enhancements. Just like my superior said,

Syam, we just report all the problems to vendors. Let them solve by themselves. We just test and report. That’s all.

Trust me work as a user and deal with vendor is not as easy as u think. You have to understand and realize that not everything that u request is FOC. In my field, even u ask to change the form, it costs a lot. Ni laie la kalo request nk tukar layout or screen design. Aku dah pernah berada di situasi di kedua2 belah pihak. You cannot simply request here and there because every changes required a lot of thing. Enough said, “no money no talk”.

To be frank, I’m happy with my current work and my current life. Alhamdulillah after a long wait, I can smile and happy like other people.

Labels:



mista.grax
0 comment

Telah Di Halalkan Epal Itu
@ 12:34 AM


Catchy kan tajuk kt atas ni. FYI, tajuk tu adalah tajuk sebuah drama yang pernah di tayangkan di TV ALHIJRAH. Di sebabkan tajuk tu la yang membuatkan aku excited nak follow this drama even never read the synopsis. After watch first episode. I really excited nk follow this drama even I started follow it after 3rdepisode.

Sebelum itu, biar aku citer asal usul tajuk tu. Actually, this drama di inspirasi dr sebuah kisah pada zaman nabi (if I’m not mistake) mengenai seorang pemuda yang bekerja di sebuah ladang epal yang di miliki oleh seorang tua. Di sebabkan amanahnya pemuda itu, membuatkan pemilik ladang tersebut tertarik dengan ketokohan dan attitude pemuda tersebut. Lalu di jodohkan pemuda tersebut dengan anak perempuan pemilik ladang itu dimana anak perempuan tersebut seorang yang buta. Sila betulkan aku sekiranya cerita aku ni salah..


Let focus on this drama. Ia mengisahkan Khalim (lakonan Shaz Jazle) seorang pemuda yang baru sahaja ‘graduate’ from timur tengah (tak ingat nama university) dalam bidang agama Islam (again aku xingat course apa yang dia ambil). Setibanya di Malaysia untuk pulang ke kampung, dia telah terlanggar dengan seorang tua (Pak Kudri) yang berkerusi roda. Dengan rasa bersalah dan terburu-buru, Khalim telah berjanji untuk menjaga Pak Kudri sehingga Pak Kudri bebetul sihat tanpa menerima sebarang bayaran.

Tugas Khalim bukan sahaja menjaga Pak Kudri dan keluarga tetapi di pertanggungjawabkan sebagai penghantar e-mail kepada anak Pak Kudir yang sedang belajar di luar Negara (University yang sama dengan Khalim) untuk ‘update’ segala perkembangan keluarga tersebut.

Pada masa yang sama, Khalim seorang yang begitu taat atas perintah ibu nya sehingga tiada satu pun yg di bangkang olehnya, menghadapi dilema kerana terpaksa bertunang dengan sepupunya (Ain). Khalim terpaksa menurut kehendak ibunya walaupun dia hanya menganggap Ain seperti adiknya.

Keadaan dan kehidupan keluarga Pak Kudri yang begitu western dan liberal (kecuali isterinya) terhadap ajaran Islam betul betul menguji iman dan kesabaran Khalim untuk membentuk keluarga tersebut agar lebih mendekatkan diri kepada ajaran Islam. Dengan cara yang halus dan teratur, akhirnya dia dapat mengembalikan ketengan dan keredhaan bekeluarga dalam keluarga Pakcik Kudri.

What I like about this drama:-

  • It’s not typical cerita cintan cintun and dunia keparat yang sampai aku nk muntah nk layan
  • Gigih dan cekalnya hati Khalim untuk membentuk dan menjadi teladan yang baik utk keluarga Pak Kudri yang pada mulanya liat untuk berubah, tetapi berkat kesabaran dan ketokohan Khalim, Alhamdulillah semuanya berubah
  • It’s hard to change people yang kita sendiri baru kenal dlm masa beberapa hari
  • Sedkit sebanyak drama ni dapat gak mengajar dan membentuk diri aku agar jadi manusia yang penyabar dalam apa sahaja keadaan
Simple but meaningful. What can I say about this drama.Before i forget, the meaning of "Telah Di Halalkan Epal Itu" akan terjawab di babak akhir pada episode terakhir drama ini.

If anyone wants to watch this drama, unfortunately dah abis dah after 2 kali repeat. However, you can logon into www.tvalhijrah.com to watch the entire episodes. You won’t regret it.

p/s – Really fall in love with TV ALHIJRAH banyak program yg bes2 and drama yang lain dr yang laincam Kitab Cinta, Kurma Ajwa untuk Najwa and many more.

** credit to TV AlHijrah website...


mista.grax
2 comment