<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

Tengku Mohd Onn Tengku Adnan (1986-2010)
Saturday, January 23, 2010 @ 11:41 PM



First thing yang bermain dalam fikiran aku bler teringat nama Onn adalah senyuman nya. samapi some people call him as mat Senyum. But now senyuman itu menjadi sejarah kepada sesiaps yang mnegenali nya. Tak siapa sangka senyuman manis dan ikhlas itu tiada lagi sehingga tanggal 23 Januari 2010 apabila Onn kembali ke Rahmatullah pagi tadi akibat terlibat dalam kemalnagn yang membabitkan motosikal nya dan sebuah kereta.

4 tahun mengenali arwah bukan satu jangka masa yang lama berbanding dengan sesiapa sahaja yang telah lama mengenalinya. Tapi pengalaman 4 tahun yang cukup bermakna itu akan kekla badi dalam hidup ku. Penyabara, senyuman ikhlas, sukar untuk melenting dan kurang merungut apabila buat kerja adalah Tengku Mohd Onn sebenarnya.

Melaksanakan assignment, projek atau apa2 sahaja tak penah membuatkan aku merungut walaupun perangai aku yang lebih perfectionist kalu melinatkan kerja yang serius. Dalam 4 tahun buat kejra n assignment tak penah sama sekali melihat arwah merungut atau menolak apa sahaj yang di pertanggung jawab kan kepada arwah. Dialah antara orang pertama yang akan aku pilih kalau ada projek berkumpulan. Pendek kata semuanya memuaskan kalau melakukan kerja bersama arwah.

Kali terakhir bekerjasama dengan arwah semasa di UIA adalah semasa program BIT FYP Showcase dan kali terakhir bekerjsama dengan arwah di luar UIA semasa Moto GP kat Sepang lalu. Seperti mana yang ramai cakp arwah memang baik dan tak banyak kerenah, happy go lucky dan macam2 laie perkara positif ada dalam diri arwah.

Segalanya sudah tetrluis yang Allah lagi sayangkan arwah dan sebagai kawan yang agak rapat aku memang merelakan pemergian arwah. Moga arwah aman di sana dan mengharapkan Allah ampunkan arwah dan memberi arwah kegembiraan semasa di sana.

I'm gonna miss u friend, it's time for you to take a very good rest. Segala kebaikan dan senyuam ikhlas kau aku akan tetap ingat sampai bila bila.

Al Fatihah.....

Labels:



mista.grax
2 comment

Aries Malaysia Business IT Case Challange 2009
Friday, January 8, 2010 @ 4:39 PM


Pix first...story2 later erkk...



more n more pics will upload.

credit to flickr.com/ariesmalaysia


mista.grax
4 comment

Muallaf... Her masterpiece
Sunday, January 3, 2010 @ 9:13 PM



Some people said this movie is the most controversial movie ever made in Malaysia. Thye said that if we watch this movie people might be 'terpesong'. They gave the comments before the watch this movie. But for me after watching this movie, there's no single thing yang leh memesongkan akidah seseorang. So don't simply give your judgement before you watch it.

I watched this movie on it first day release since i waited for it for so long after read different comments and different perspective for those who already watch it. Two words after watched it- DIFFERENT and SIMPLE.

I love the way arwah YAsmin Ahmad (YA) portray the beauty of religions no matter Islam, Chritian or any other religions. Mesej yang penting dalam movie nie- Semua agama menganjurkan sikap yang positif dalam diri dan tiada satu agama pu n yang menyuruh ke arah keburukan.

The best parts ....
  • how close Rohana and Rohani. They support each other.
  • Sikap pemaaf both of them before diorg tido which is one of perangai YA before she went to sleep. Kekadang aku terpikir kat diri aku. Adakah aku jenis pemaaf? Honestly i'm not that kind of person.
  • Minum arak yang mmg terbukti haram. But at the same time he didn't want to shake hand with someone who just touch a dog. He did the haram thing but he know that pegang anjing tu haram. It's happen to us. We know something is not right but we still do the wrong things in different way. Irony is it?
  • Watak Brain yang confuse gk menarik perhatian aku. Seorang guru sejarah yang suruh students nya jadikan sejarah sebagai rujukan diri. But at the same time, dia hukum his mum for the history that he should learned from it. However he ignore that his 'sejarah' tu yang sepatut nya menjadikan dia lebih matang. Unfortunately kematangan untuk memaafkan manusia tersayang tidak digunakan sebaik2 nya.
  • Sikap Rohana and Rohani untuk mendalami agama dan kesediaan mereka untuk mencari guru untuk mendapat kepastian tentang agama memang wonderful. Just imagine they willing to learn religions from yang berpengetahuan but majority of us sendiri tak mahu mendalami Islam tu dengan mendalam dan selalu menbuat kesimpulan sendiri tanpa merujuk kepada orang cerdik pandai.
Sebenarnya banyak perkara yang leh di bincangkan mengenai filem ini. Benda yang tersirat melebihi tersurat. Filem yang memerlukan pemikiran dan ilmu yang agak tinggi.

As i said it's SIMPLE movie because of the issue yang di bangkitkan tetapi penilaian nya perlu di perhalusi sedit demi sedikit. Sejujurnya aku tak puas untuk mengupas filem ini kerana keistimewaan isu yang di tampilkan

Personally this is one of YA bes film but I prefer talentime. People might say that this movie quite slow and mendatar jer but aku xkisah psl tu la identity YA. Takkan nak sama ngan filem orang lain kot. Per2 pun aku mmg puas ngan movie ni n penantian aku selama ni berbaloi.

p/s- at the ned of this movie, i realized that this is YA's last movie that I able to watch. Love her art and touch. Her movies will still remain the best until forever. No one can replace her place and talent. Al Fatihah to Allahyarhamah Yasmin Ahmad.

Labels:



mista.grax
2 comment

2010.. I want....
Friday, January 1, 2010 @ 3:21 PM




I wanna wish Happy New Year 2010 to all my VIPs no matter how active you are in this blog. Lately i feel like blog not a medium for me to share anything since we've Facebook.

New year and new life for me since I already got a job. And I wanna...
  • be a different person especially when dealing with my job.
  • simpan duit byk2 untuk beli benda yang aku dh lama idamkan selama ni.
  • make my family happy and never let them worry bout me
  • try to improve myself and improve all my weaknesses
  • enjoy my life as far as i can
  • try not to kumpul enemy..hehehe

Labels:



mista.grax
2 comment