<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

THE WINNER IS..... (season finale)
Wednesday, February 27, 2008 @ 8:37 PM


since i think rmi fed up aku wat sampi berpart2..(i guess so...)..so dis one mmg finale....i planned nak wat 2 part jer..since aku nie jenis yg gler gak kalo menaip so tersmpi la part 3 aka finale title tu....

2 be mentioned...aku mem blog ni ari rabu mlm pas test database programming...Alhamdulillah test tu aku leh jwb sinde mdm mira jus bg 2 PL/SQL problem yg aku dh wat exercise dia masa kat kelas last week...

back 2 da story..

it's time 4 da event start...since our performance around 10.20-10.30 so mmg byk masa laaa..kitorg grk ke bilik gamelan as our second home dat day utk standby kena pggl..so wat la apa yg leh di wat..since aku x penah main gamelan b4 dis asyik tgk org main jer...try la gak...thanks 2 mis azuwa psl ajar la aku skit even teruk gak kan..dia agaknya fed up kot psl kn explain kat aku camner nak main...coz aku mmg lemabb skit kalo dpt benda2 yg bebetul baru..even sumbang bunyi nye tp leh la kot kalo nak ilang boring...

penat la duk dlm bilik gamelan tu kitorg yg tggl tu decided nak lepak tepi stage tggu announcement all thw winners...since IAG pun msk nomination utk BEST CULTURAL AWARD so kitorg pun menunggu penuh sabar..hehehhe...pd hal x harap pun menang psl yg nominated pun gempak2 gak laaa like gamelan n zapin...dh nominated pun dh syukur dah...cam typical org ckp la..dh nominated pun dh bagus n kira gre8 achievement...

so it's time la kategori cultural award...ngan semua dh berkampung kat tepi stage tu ngan bdk2 angklung jer bersepah kitorg pun tggu la result tu...so THE WINNER IS....

IIUM ANGKLUNG CLUB!!!!!!



so that da significance nya title yg aku wat tu...mmg aku pun x sangka...laie la yg senior kepada senior aku tu cam fairuz, wawa, nawal etc....ngan bnagga nya kitorg memekak kat atas pentas psl x sangka sgt leh menang...sian agaknya commitee yg involve bg adiah tu psl kena thn jeritan kitorg..heheh...ngan bangganya kak atun as our president nak pentas...(peace miss 5!!!)ngan citer di sebaliknya plak ada plak yg main bod yg lompat n jerit x ingat dunia kat belakang cac.n ada sorang laie yg nitiskan air mata kegembiraan...saper mereka berdua??ala rmi dh tau la..(ini info yg sahih yg telah di luluskan oleh SIRIM)..hehehe

kalo x tau duk diam2 yerr...hahahhaha
so pressure makin tinggi...psl 2 sbb...1st psl it's time 4 us 2 perform 2nd high expectation dr audiences coz br jer lepas mng award tu kan...aku dh nak 10 min nak perform dh menggelabh n nervous x ingat dunia...maunya nak lari dr situ...tp tgk kat all da members cam dh semangat n excited nak peform aku pun thn la niat aku tu...phobia ygaku rs tu aku leh bg perkataan baru iaitu WINNOPHOBIA!!!!..meaning phobia yg di sebabkan kemenangan..hehehhe

it's time nak naik stage...i a lil bit suprise psl tetiba tmpt yg aku berdiri ptg td dh ada tnmpt tggi,...that's mean aku kena perform tmpt yg tggi dr barisan depan n gamelan, cak lempong n percussion...aku dh la nak msk tu aku jln pun cam lemah gler..psl aku mmg stage fright..dh la tgk2 depan jer x nampak audiences psl gelap yaa amat...ngan depan mata aku lampu spotlight memarcarkan cahaya nya..(wah ayattt...)..klaie la aku nervous x ingat...hahha..nsib la nervous aku tu x smpi aku wat benda bodo like angklung jatuh kerr...aku x berdiri balance ker etc...

Pak Dadang lead kitorg ngan lagu WE ARE THE CHAMPION (cam related sgt lagu tu ngan achievement yg kitorg dpt that nite gak)...memula cam sumthing wrong jer then aku terlepas beberapa note (pengakuan berani mati ni...) pas tu plak lost xtau mana nak msk...hehehhe..padahal b4 dis aku rasa aku dh ter hafal skit..tp stage fright punya pasal tu la jadinya...pastu ending lagu tu cam x berbunyi plak..but overall lagu tu aku puas ati gak even ada kureng coz it's not an easy song...like mis azuwa said..it's a curse song!!!

then Fairuz (u've done a great job...salute la sis!!!)lead utk nest songs collaboration with gamelan, caklempong n percussion...the songs are - BUJANG LAPOK, JOGET PAHANG & IKTIRAF...
wow..i'm really happy with that performance psl 4 groups collaborate 2gether to gave the audiences enjoy...wonderful guys...kredit to GAMELAN GROUP, PERCUSSION GROUP n CAK LEMPONG GROUP...without them x dpt la satu performance yg superb...x 2 4get ANGKLUNG GROUP...collaboration performance mmg climax mlm tu bg aku...plg puas bler bwk lagu JOGET PAHANG..psl masa training b4 dis mmg byk sgt weaknesses..tp that nite mmg puas gler sgt..compare 2 WE ARE THE CHAMPION yg bebtul contrast ngan JOGET PAHANG...IKTIRAF n BUJANG LAPOK mmg sedap gler dgr...aku yg main pun rs enjoy..xtau la audiences kannn..dat's y we can say it as SOUND OF UNITY...

finally abis gak perfomance kitorg...once again kredit 2 PAK DADANG n FAIRUZ coz conducted n lead us 4 da performance..it's not an easy joy 4 them 2 conduct a lot of people...

kiranya A NITE 2 REMEMBER la...excited la nak wat collaboration laie ngan other groups...hopefully ada laie next sem yaa...really hope that...

AWARD ceremony pun settle...so it's time 4 post mortem with the angklung performers n adik2 team 2 yg rajin gler dtg utk support kitorg...hope their commitment will las 4eva yaa...it's a sign the continuity of angklung legacy...based from the adik2...diorg ckp collabotarion was superb especially JOGET PAHANG..but kureng skit (aizat ckp busyukkk) kat lagu WE ARE THE CHAMPION..but we accept it as lesson n we can perbaiki next time...next sem perhaps....

but yg audiences yg duk dpn2 ckp there's nothing yg cacat except 1 or 2 part yg sumbing skittt....same..we accept it as semangat...

i think enough la kot ckp psl victory angklung tu...anyway it's not angklung itself..it also involve other cultural gruops gak..without them pun saper la kita..
i don want to focus on the victory psl kang ada plak yg ckp aku nie jer yg lebih2..padahal aku baru jer msk...so aku ckp as the member of IAG yg proud ngan achievement nie..

honestly aku tenang bler msk IAG psl at least aku leh knal rmi member baru psl aku rs members IAG mmg exciting n accept each other..those yg pemah terasa ngan aku tu sori erkk...psl kekadang aku ada gak terover ngan korang...u know la saper yg penah terasa or terkena ngan aku...coz ni la aku...syam...kalo ada yg terasa tu ckp direct ngan aku erkk..jgn smpi aku tau kat org lain,..psl once aku tau dr org lain susah la aku nak baik ngan org tu...

then leh gak la release tensen study kan ngan main angklung...it's proven 4 me laaa..mmg release..tu la psl kalo aku bz ngan study aku akan p training tu join x kira team 1 or 2 psl aku bebetul nak release tensen beb...

that's all 4 dis season..sori kalo yg nie terlebih panjang..psl aku byk idea nie....
2 IAG members...jumpa lai bln 7 since aku x amik short sem...kompom naik bln 7 akan pukul abis la angklung nnti..hehhe...


mista.grax
1 comment

AND THE WINNER IS...... (part 2)
Tuesday, February 26, 2008 @ 3:12 PM


let's continue my story....

penat mmg gler penat la...mana xnye....dr pg smpi petang (at that time laa) x rest lgsg...rest here means tdo..coz i don hv enough sleep last nite tu....nak x nak terpaksa la thn...coz aku motivate myself...2morrow is sunday...so leh la rest gler2 2morrow nya...hehhehe...

back 2 story...ingat ada la full reherseal utk mlm tu...tp nyakit ati jerr....psl ingat kena la wat last training ngan group2 yg lain tp mwmbazir masa ngan duduk kat stage tu ngan air con yg makin lama makin membeku...ngan badan aku yg cam nak demam psl sejuk sgt + sakit tekak yg nyakitkan jiwa raga aku..heheheh...

so per laie la kalo x wat per2...sesi wat window meeting (bak kata citer do re mi laa.....mesyuarat tingkap ;) smua bukak citer msg2 + laie ngan perangai peah n fae n da gangs yg wat onar di atas pentas....n x cukup ngan tu..kak nana wat benda karut main keyboard lagu hero tp sound jer lebih...hehehehhehe

pas penat gler nunggu..it's time 2 hv dinner...psl aku x siap apa2 laie utk mlm tu aku decide nak blk bilik ngan rumate aku c fiza pas amik dinner kitorg...dinner mlm tu di taja oleh rumate aku laie sorang c zahid as caterrer in charge 2ward dis program..nasi ayam tu sedap gler beb...tp ayam dia still skit..hehheheh

blk ngan fiza jln kaki ngan selaju yg boleh psl fiza kena stand by kat cac utk registration yg dtg mlm tu....dh la x mandi laie...pecutan wat kan kitorg berlepuh cam nak mandi...baik xyah mandi patu kannnn...heheh..no way man...i nedd to take bath..baru la segar beb..pas mandi makan time...makan ngan selaju nya psl dh lapar sgt...after that br la maghrib mask...settle kan apa yg ptt then baru siap utk that nite...

ok str8 2 mlm tu...

ngan baju batik merah yg kn pki 4 that performance (aku x ske sgt pki baju bati + ngan warna merah...) tp sebab nak menjayakan performance kitorg aku redha dengan segala ketentuan...wawawawa....b4 dat nak mention ...tq 4 miss azwa yg ironkan baju aku tu...jasamu akan ku kenang bler2...hehhehe

lecturer dh msk..aku sambung nnti....


mista.grax
0 comment

AND THE WINNER IS.......... (part 1)
Monday, February 25, 2008 @ 9:09 AM


it's not grammy or even oscar award...it's IIUM GRAND COCURICULUM AWARD 07....it's about award ceremony for the IIUM students yg excellent dlam co-cu 4 da last year...y i begin with da title like that...sit back n enjoy my celoteh first yaa.....

it's feb 23rd 2008...n it was a day without rest starting from subuh til mid nite....bgn2 pagi aku dh blur nak wat apa ari nie..pd hal ari nie jer aku ada 2 benda penting yg aku kena wat....1st acting session 4 parenting class...dh la watak negative one but ok la...aku pun bkn nya baik sgt...hehehhe...

2nd one performance my team angklung utk IIUM GRAND COCURICULUM AWARD 07..we gonna perform 1 solo song - We Are The Champion and 3 songs which combine with IIUM Gamelan Club, IIUM Percussion Club n IIUM Caklempong Club - Bujang Lapok, Joget Pahang n Iktiraf..it's an exciting performance coz 1. it's my 1st eva perfomance kat CAC n the it's my 1st peformance combine ngan other clubs....

aku kena berlakon jd watak jahat utk parenting class aku...so far memula aku tkt gak la psl aku bkn nyer pandai berlakon pun...but based form classmate aku seem like diorg ske jer watak aku tu..hehehhe...aku pn x tau sejauh mana lakonan aku tu...aku rs teruk kot psl memula jer aku dh mula lupa nama watak org lain..maunya aku org tergelak kan...then plak ada part yg aku blur x tau nak ckp apa...after that aku bom trus utk jayakan watak tu...my 1st eva acting...selama nie aku ske critic lakonan org lain skrang aku plak yg rasa berlakon...kalo leh nak alie la berlakon..heheheh...

then after berlakon kena plak berkejar 2 CAC utk training 4 performance utk that nite..penat beb berlari...then smpi2 jer trus p bilik angklung amik apa yg ptt then trun blk ke bilik gamelan...smpi jer lum rmi laie n training pn x mula laie..so lepak2 laaa..kaco saper yg ptt...yg pasti kak atun n kak nana trus jd mangsa...hahahhaha...

then mula la training kitorg smpi byk kali aku punx sempat nak kira...byk gak prob psl rmi masa tu xder...so trus laa...abis jer traini g it's makan time...tu yg ske tu..lapar beb...from subuh x mikn aopa2 except gula2 psl aku sakit tekak yg amatsgt..

after mkn ingat nak blk bilik...tp malas ger..so lepak la kat bilik angklung ngan fairuz n kak atun...yg penting 5 in 1 jd quote yg bes utk kak atun..nak tau 5 in 1 tu apa...tnay direct kat aku atau fairuz or kak atun k...

then sambung blk training n dis time kena p great hall (aka main hall) utk sound check with all the group...of coz sound cek punya keja mmg byk n kena sabar skit...ye lerr nak dpt sound yg gempak..xkan sewa sound system gempak2 tp sound truk kan....

aku akan sambung ngan part 2 masa time after rehearsal n wat happend dat nite...yg pasti sweet memory 4 me n da rests especially IAG members....



mista.grax
0 comment

One Tree Hill
Thursday, February 21, 2008 @ 4:49 PM



i don know y i'm really fanatic bout this series....nak kata aku minat basketball...honestly i never like that game except penah main 2 or 3 times with my frens...



mayb it's about story bout life n how they handle all the problems that happen 2 them...mayb people think that it's just a typical high school kids story but 4 me it's about life...
skrang ni aku gler ngan season 5 yg mana aku rasa more to matang 4 all the kids except ada la 2 3 bdk yg pikir diog cam high school laie...
kalo the last 4 seasons dulu nampak sgt love conflict between lucas + brooke + peyton n perangai bdk2 diorg but this season more to their dream....
tgk 1st episod aku dh nampak each of them hv their own personal dilema yg diorg kne handle sendiri even yg prob tu pun ada yg dh berlaki bini + anak skali

my fave character of coz lucas (but i'm getting tired with his perangai x reti nak tetap pendirian) plus with a lil bit perangai gler2 c brooke yg season nie kena handle perangai diva mak dia...peyton ngan kekadang bosan plak ngan character dia but this season dia byk main emosi bler dia kena tahan tgk ex-boy dia ngan org lain....

one thing i really love this series psl frenship all the characters mmg close glerr...diorg terlalu close smpi semua benda pun leh kongsi...i mean problem..happiness etc....cam aku tgk episod 8 nampak gler keakraban diorg especially brooke n peyton masa peyton frust gler2...dat time brooke ada kat sisi peyton n wat i can say that's really kawan gelak n nangis sama2...

ALHAMDULILLAH pttnya season nie hanya ada 12 episod...then after mogok script writers kat hollywood dh abis n the production agree to add other 6 episod...yahuuu....
at least xder la aku asyik nak tgk citeryg berulang2 kali...n hope fully it's not the final season psl aku dgr mayb ni final season n series nie akan di matikan..
hopefully not...

**pic credit from CW website


mista.grax
0 comment

wat a tiring n crazy weeks!!!
Thursday, February 14, 2008 @ 3:35 PM


pas blk cuti raya cina nie cam2 kena settle....OMG...aku leh jd robot pasni....dis week jer 1 midterm kena lepaskan + assignment yg lecturer aku timbunkan smpi aku x tau which 1 i should start or focus on...

mggu dpn plak there are 2 midterm...3 assignment n of coz training....pack gler laaa...bler la aku nak rehat erkk...btw holiday yg melambak ari tu dh puas tdo + rest kan..it's fair rite..hahhaha

snce one tree hill aku always update every week....so leh la kau lyn series tu smpi abis season nie...since mggu nie dpt tgk episod 7 so ilang la stress aku kan...hehhhee..

ok la aku taip ni pun time kelas...sian mdm mira aku tu lecture pdhal aku tgh taip blog aku nie...

ok la aku nak wat exercise yg dia suh wat tu..at least dpt gak participation mark....


mista.grax
0 comment

tv + tdo = my holiday!!!!
Tuesday, February 12, 2008 @ 3:55 PM


once again holiday...mak aiii bosan ya amat holiday...xder benda nak wat...so balik umah pun jus like my title tu...tu la keja aku time cuti..

dh la sem nie bukan main byk cuti...time2 poli dulu bes gak la cuti since kat poli tu xder benda nak wat...holiday panjang jer better blk seremban...

since duk uia nie makin menjadi2 byk nya holiday....jus like sem nie la...every 2 weeks jer mesti holiday...december leh kata every week mesti ada holiday...same goes 2 january...x cukup tu february pun sama...sama plak ngan mid break + chinese new year holiday...

ALHAMDULILLAH la masa cuti nie byk citer yg aku leh tgk...skali lyn marathon THE AMAZING RACE U.S version...since fave show aku kena la lyn show tu...bes...ske gler bler fave team aku TK n Racheal menang pd hal masa leg2 yg lps diorg byk dugaan like kena speed bump, non elimination leg n kena catch up ngan temas lain 3 hour ahead...impress la ngan diorg....ngan nasib yg baik + nice team 4 da entire season (psl diorg x argue each other tanpa sbb)...diorg relax jer dlm wat task2 yg di bagi...bes gler diorg menang...

x abis ngan TAR..aku lyn plak marathon THE AMAZING RACE ASIA season 2.....dh nak smpi abis dh...b4 marathin dpt gak la tgk final 2 episod between our beloved teams from Malaysia yg dh smpi top 4....


mista.grax
0 comment

importany date
Wednesday, February 6, 2008 @ 2:00 PM


  • 7-10 February 2008 - cina raya holiday (epi cina raya maaaa)
  • 12 February 2008 - A.I mid term!!!!! (settled)
    • 20 February 2008 - H.C.I mid term!!!
  • 19 February 2008 - Ethics grup assignment....

  • 20 February 2008 - Ethics mid term!!!

  • 21 February 2008 - H.C.I assignment...


  • mista.grax
    0 comment

    family gathering....
    Tuesday, February 5, 2008 @ 1:57 PM


    last week jer ada 2 family aku yg celebrate burfday...it's my niece n my bro....so it's mean family gathering last sunday....even though my family quite small with my parents, my sis with her husband n children, my bro n me it's a good n exciting time for us to gather around n makan2...my family is famous 4 makan...haahhhahah...

    back 2 topic....my bro turn 2 31years old n still single..hehehehe....xtau la bler aku nak dpt sis in law...it's topic that he don want 2 talk about even with us....so i just wait n see la...sonce then leh la aku senang nak korek duit dia psl his responsibility pun x byjk laie..

    n my niece turns 2 4....it's my 3rd anak buah n becoming 4 dis may or june...look at my niece tu i feel like "tua" la beb...wawawawawa....even though it's 3 belated birthday, it's also my my anak buah laie sorang which is along(my 1st anak buah acc)....since mls nak tggu dis 24th feb...my sis said that wat sekali la...save budget..hehehhe


    it's makan time...our menu dat day was western food prepared by my bro in law...he is the 2nd best chef in our family...of coz my mum is the best cook eva in my life...heheheh...o one can bet her beb...it's true beb...

    spagetti + pizza + garlic bread n roti jala(is it western food???)....plus MUST food 4 burfday which is cake...i luv it very much...so mmg kenyang gler la ngan menu2 tu smpi mlm gak la perut aku penuh even ptg tu kena blk uia 4 training...

    it's a nice day 4 me n my family to gather aroung...borak2..ngutuk2 our cousin's wedding a dat before tu...dh la ssh nak makan sekali satu meja since aku bz kat uia n my bro plak keja kat klang n quite difficult gak nak kumpul semua...

    so xtau laie bler leh makan sekali pasni....soon...

    p/s- pesal pic anak buah aku sumthing wrong niee...


    mista.grax
    0 comment