<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

LRT oh LRT
Thursday, May 20, 2010 @ 10:55 PM


Hidup aku skrang memang bergantung kat LRT. Nak kuar jalan2 + lepak2 + pegi kerja xspecially. Macam poerangai manusia leh kita tgk bler naik LRT. So aku nk list kan perangai orang Malaysia and sesaper yang naik LRT la. Yang pastinya semua negative2 punyaaa...

  • LRT tengah penuh biasa la peak hour (pagi n petang). Ada gak manusia yang selfish tahap gaban. Korang pasan kan ada palang kt bebetul kt tgh2 tu. Tujuan nya untuk orang pegang. Tapi ada la manusia2 ni ngan sesedap hatinya nyandar kat tiang tu time LRT tengah penuh. Bodoh sangat per. Tiang tu guna nya utk orng berpaut n pegang tkt2 LRT wat emergency break. Aku paling pantang ngan perangai camni. Cam xder tulang belakang plak. Tgk2 la org lain gak. Nk gak berpaut kt tiang tu bkn nya tmpt ko nak menyandar time LRT penuh. Kalo time x penuh tu xper laaa. Paling bes plak org yang tengan menyandar tu badan tgh berpeluh.
  • Dah la ko x queue time nak naik n ko trus serbu time org2 bz queue. Pastu pandai la ckp kt org yang nak masuk train dh penuh. Kalo yang cakap tu org yg beratur xper la gak. Ni yang beriya menjerit tu yg potong queue. Prob ni slaloo nya di wat org dr tempat2 tertentu. Memang typical manusia camtu.
  • Manusia yang tak sabar2 nak masuk train plak laie 1 hal. Orang bz nak kuar dia bz plak block org nk kuar. Dia plak x sabar2 nak masuk. Perangai camni aku tolak jer saper yg block jalan aku. Peduli per aku laki ke pompuan, tua ke muda.
  • Parents kan kekadang xtau la kesian ker apa. Time peak2 tu la dia nk sumbat gak anak kecik dalam LRT tu. Aku bukan per. Kesian bdk2 kecik xspecially baby xselesa n skali terhimpit dlm train yang penuh.
Tu jer kot yang slaloo aku pasan. Mayb benda ni kekadang kita wat gak tp kita x perasan sgt. Mayb banyak lagi perangai manusia ni kalo naik LRT.


mista.grax
4 comment

what have i achive for the last 25 years
Friday, May 7, 2010 @ 3:52 PM




Since this is my last week i'm 25 years old and will move on to the next Jubli Perak, I want to list all my achievement for the last 25 years:


  • Diploma + Degree in IT - I never imagine that I able to achieve both qualification. I'm not very good in education back to school life. Just average student during that time. But my 1st move to Politeknik Johor Bahru to pursue my diploma really change everything and pursue my degree at IIUM really a climax for my education.

  • Information Technology - One good thing that i proud of. My family doesn't have good IT basic. Me myself sentuh bebetul PC pun during my 1st semester kt Politeknik. And now i'm happy with it and start my career as a programmer. Something that i never iamgine before also I able to explore more on IT like programming, web, photoshop etc.

  • Parents and family - Once my dad retired we have to start out new life at Seremban. My sis get married and skrang ni dh ada 4 anak buah yg comel2 n perangai sorang2 wat penig kpala but they cheer my life up. And bro balik study dr Japan and skrang move on very fast and my parents Alhamdulillah dh selamt berHaji dan berHajah for the last musin haji.

  • Angklung - Maybe for orang lain it looks very silly but I think angklung la banyak ubah hidup aku. Sejarah angklung tu banyak sebenarnya since aku sekolah rendah laie biler aku terpukau ngan bunyi2 ngan smpi la aku masuk IAG n dapt main ngan benda alah tu. Dari situ gak la aku kenal cam2 org n some of them mmg my best buddy yg leh aku caya. U know who u r. TQ coz be my wonderful friends!!! :)

  • Life - I'm happy with my life now even cam2 bnda dah jad but I face all these as a pengalaman yang leh mematangkan aku. Experience ni la yang banyak bantu aku dalam menjalani hidup yang penuh dugaan dan onak berduri ini. (PErhhh ayattttt). Pengalaman kawan makan kawan + kena pijak kelapa semua aku dh rasa cam dh immune jer. That's why sometimes aku ni jenis over do kalo benda2 yang melibatkan persahabatan. Maybe sometimes orang kecik ati or in other wors 'sentap' ngan perilaku n tutur kata, tapi tu la satu2 nya cara aku nk protect diri aku. Kalo bkan kita yang protect diri sendiri, saper laie nk protect, rite?

  • Career - Even i'm not happy with my current career, tp i kena gak berusaha untuk happy since it's responsibility. Saper nk bg makan + bayar bil n sewa kalo aku sendiri xberusaha untuk kukuhkan diri. I'll try my bes to suit with my current career n really hope aku dpat apa yang aku nak xspecially dalam career yang leh puaskan ati aku + parents + poket aku etc..

That's a lot of things yang aku nk share ngan korang for the past 25 years tp yang kat atas tu certain benda penting yang aku dpt share. Other than that, Let Allah jer yang tahu.


Realy hope for the coming 26 years of age ni Allah akan sentiasa bagi kelapangan and kesenangan kat aku. Semua dugaan tu adalah ujian untuk kita. Allah takkan menguji hambaNya seberat yang hambaNya tak termampu lalui


Insya Allah, I hope for the better life after this.





Labels:



mista.grax
0 comment

my current life as programmer
@ 3:44 PM


I never tell you about my job even dh nak masuk 5 bulan aku keja kat sini. So since takder benda aku nak post kt blog yg kejung ni, better la aku citer kan pasal kerja aku skrang.
Acyually post aku adalah application rpgrammer or kalo nak sedap laie Software Engineer kt small software house kt tengah2 KL. Company aku ni adalah software house yg focus on develop the unit trust system for any banks and any unit trust company. In short software yang uruskan segala unit amanah @ amanah saham kt Malaysia ni.

At first mesti la rs excited kan. Mana taknya 1st keja la kan dh tu aku dpt offer keja ni pn tak sampai sebulan aku grad. Memang rezeki n doa parents aku kat MAkkah termakbul. Alhamdulillah coz this is what I want. Job as software engineer even thought I'm not really good in programming but my interest in developing the system and software really makes me excited.

1st month aku rs okn leh la bawak kot.. But masuk jer 2nd month aku dh rs something wrong plak. IDK why. One thing for sure aku rasa cam aku makin lama makin bodoh. Susah tul nk melekat per yang supervisor aku cakap. Adakah aku xpaham aper dia ckp or mmg sindrom bengap aku tekah melanda. To be frank, aku bukan Syam yang dulu in term of doing works or task. Aku ni jenis yang teliti n managable but start keja kat sini jer huru hara jadi nya.

IDK where should I get my strength and 'kerajinan' dulu. And everyday la supervisor aku bising coz ada jer yg salah n tertinggal. Aku ilang pokus abis n maybe there's something yang i don want to tak about. It's very sensitive to reveal here. Only certain person yang aku trust jer tau apa sebenarna berlaku. Problem ni smpai aku give up nak keja kt sini n every morning I could feel that i'm heading to hell. Masuk jer opis mood n kpala otak aku jd down trus compare to bler dh kuar dr opis ni. Feel like in heaven.

Dah banyak interview aku pergi semasa aku kerja kat sini but Allah dah setkan semua. Takde rezeki. Until I dah give up nak look for ther jobs coz aku malas nk di pandang ngan something wrong kat sini everytime aku nk mintak leave. So skrang aku dh cam down skit ngan mood yang tak menentu. I just biarkan apa yang akan berlaku n just do my work as good as I can. Just follow the flow n mayb ada hikmah di sebalik nya.

Labels:



mista.grax
0 comment