<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

tagged by azuwachan....
Wednesday, December 31, 2008 @ 6:07 PM


tagged by azuwachan...

A tag by the NEW YEAR ELF: List 5 things you are proud of this year with it's reason and tag 5 other persons!

Five things I'm proud of:
1. AUG supporters n meet new people from other universities even didn't know them well...4get about da nitemare...overall enjoyed a lot....once in a lifetime....next time in 20 years from now!!
2. dis blog...my comeback after 2 years lupakan psl blog...tq 2 chazzie n wawa coz let me active...
3. finish my 1st official website 4 DELL conference...it';s simple but exposure 4 me
4. head com 4 MRC...sumthing dat i x expect..improve my leadership...need 2 learn more...
5. went 2 Sarawak 4 community service...da place dat i really wanna go...n nice family angkat too....

5 people to tag;
**iraziz
**kak atun
**kak nana
**fixa hanif
**zahid

Labels:



mista.grax
0 comment

ASEAN UNIVERSITY GAMES 2008 - part 2
Tuesday, December 30, 2008 @ 3:00 PM


this part 2 aku nak citer plak psl apa yg dh jadi masa masa AUG dh mula...cut it short..after bengkel 2 ari tu kitorg dh kena p reherseal kat stadium nasional bukit jalil...dis is my 1st time dpt msk stadium tu since masa sukom98 dulu aku x smpt nak p...at least AUG pun jadi laa...janji aku involve gak even title tu volunteer aka cheer member....




**3 manusia sewel masa bengkel kat UPM



reherseal yg kitorg dtg 4 2 nite....bih kurang sama laaa..even ada performance dr bdk2 uitm it's not make me impress psl benda yg di wat tu simple sgt..xder elemen suprise..xtau la naper aku rasa bes sgt...mayb expectation aku tinggi sgt kot psl slaloo sgt tgk opening mana2 events...mayb ada reason di sebaliknya..mayb xder idea or x cukup masa kot...




**me with my ruumie - adam masa reherseal




**time opening ceremony


part plg bes 4 me masa nynayi lagu menggapai bintang di iringi kompnag nagn bdk2 pom2..nampak lawa jerr...even masa 1st time dengar lagu tu cam xder semangat jer...tp bler dh byk kali dengar naik syok plak....n most happening masa opening time lagu AUG + fireworks.....syok beb....

ok citer plak psl events yg kitorg pegi...

-------------------------------------------

kalo ikut planning awalnya bdk2 UIA akan ditempatkan kat beach vollyball...time dengar kitorg duk kat situ semua pakat pelik..laie pelik bdk2 uni lain...psl apa???tau2 sendiri la...but since ada prob masa kitorg dh smpi kat tmpt di last2 xjadi n di tempatkan kat volleyball...kira bes gak laa psl at least ada volley pun jenis yg enjoy gak even Malaysia mmg x kuat mana pun n x popular pun even kat region nie...dr byk2 match yg kitorg tgk n sokong both team laki n pompuan kalah n penah menang 1 set jer (ni time yg kitorg tgk n sokong erk)...others mmg sedih bangett...

futsal pun not bad even kekadang sakit ati gak tgk cara diorg main...dh kena sumpah ngan fans baru nak main bebetul..kalo x keja nak passing bola jer....bosannn!!!!!bler abis jer bronze medal match between malaysia n brunie yg mana msia menang kitog pun dpt la amik gambar ngan diorg...diorg kira sporting gak laaa...

then yg wat aku plg excited tgk bler tgk badminton...as num 1 fans mmg aku enjoy gler tgk badminton...even xder bebtul star main except women single (julia wong) n adik zakry latif - arif (zakry currently double no 1 malaysia..pair ngan fairuzizuan)..kitorg tgk masa semi yg melibatkan 9/10 matches...finally msia grab all gold medal psl semua final tu + team event msia menang semua...congrate all...

n bola sepak...both mates Malaysia vs Thailand..time preliminary match gler bes tgk Malaysia main smpi kalahkan Thiland n chances skali..but masa finale semua lemau...smpi nak sepak depan goal pun x lepas....WTH kann....dat's really typical Malaysian footaballers...enough dat...sakit ati kalo nak ingat blk match tu...

another sports yg kitorg tgk silat (dat time la geng sentap pakat fire aku....don want to remember dat..wat sakit ati jer...huhuuhuh)....not 2 forget atheletics...tp masa kitorg smpi tggl medal ceremony jerr...huhuhuh

kira bes gak la dpt tgk cam2 sport...even byk sport yg aku nak tgk tp aku puas sgt...

finally even cam2 benda jd time tu dr geng sentaps..aku ignore jerr..kalo leh x nak jumpa diorg apa laie nak borak...sorry la mmg aku x ingin lgsg nak beramah mesra ngan diorg...waste my TIME!!!!!nak sgt knal aku kan...ni dia SYAMSUL KAMAL NAYAN perkenal kan diri....

ok la malas nak citer psl geng2 sentap...xmaju pun diorg tu kalo pernagai camtu...janji aku selsa ngan saper aku....pdl diorg nak tergolek or tertonggeng diorg punya pasal....huhuuh..

ok la stop psl AUG..aku nak wat post lain lak pasni....

per2 pun memory 2 mggu kat UPM n AUG mmg bes sgt...kenangan sgt...
chiooo....


mista.grax
1 comment

ASEAN UNIVERSITY GAMES (AUG) 2008 - part 1
Tuesday, December 23, 2008 @ 4:05 PM


as i promise yesterday aku nak citer wat happen in 2 weeks ago until da last day of AUG 2008 as supporters 4 Malaysia....

as i mentioned yesterday i only have my Raya half day jer coz dat petang i've 2 rush 2 uia b4 depart 2 UPM 4 da whole 2 weeks....at first xrasa cam nak pegi jer pasal almost 3 weeks aku duk ngadap PC + internet...so i'm worried aku xder benda nak wat sgt kat sana.....since decision dh wat n my name confirmed msk dlm list i've to gak a even half of my feeling not there....

apa yg wat aku gumbira bler smpi UIA dat same day bler nampak muka2 yg aku knal especially bdk2 IAG cam kak atun, kak nana, wawa, paeja, ida, sara, etc....at least xder la aku jd cam org gler kan masa da whole prog coz i've already hv people yg aku dh bebetul kenal...

ok masa kat prog tu aku stay ngan ADAM percussion..UIA team consists of 32 students + kak liza n kak faz yg jaga kitorg semua...bdk laki jer ada 17 org..ada bdk cultural + sport + dll..ada la yg aku knal b4 dis n ada yg baru knal...kitorg duk kat BLOK KASTURI, KOLEJ TUN PERAK, UPM...

-----------------------------------



BENGKEL PASUKAN AUG
next morning after breakfast tu kitorg dh di kerah duk kat dewan KTP tu....after dat we took almost 3 hours psl nak divide kan grup psl if possible diorg nak all da participants x duk dlm uni masing2 tp each grup tu ada different uni...it's so unfair la to those yg dh wat preparation b4 smpi UPM tu especially UIA...

ince kak liza dh voice out benda nie finally dat 3 hours morning tu jd useless....personally aku ske gler bler gabung blk psl at least xder la other 2 days bengkel tu jd sesi refresh 4 us coz time bengkel nie time nak improve kan laie cheer yg dh wat masa kat uni msg2...kalo benda nie wat blk xker nnti jd huru hara n i don think yg benda nie leh settle dlm masa 2 ari unless kita wat nonstop without rest....saper sanggup!!!!!

after semua dh gabung blk so bdk2 UIA nie pun training la apa yg dh di wat masa kat UIA ari8 tu..just nak impr0ve n repair here n there...bkn nak riak laa...but bler rmi officer uni lain yg tekun gler tgk kitorg training n work 2gether as a team rasa bangga gak la..

laie bangga laie bler diorg mintak 2 of us utk lead da whole opening ceremony n using our movement....Wahida lead 4 da cheer n Azlan lead 4 kompang...even nampak ada uni2 lain yg cam x puas ati especially uni yg kat pantai timur tu tp salah diorg gak psl when abg Khalid request 4 any voluntteers and idea sekor2 xnak tlg...

even kitorg cam di anak tirikan n cam di pergunakan tp personally aku enjoy sgt2 masa bengkel tu especially dpt main kompang...i never play it b4 but let me try at least once...memula rasa sakit tangan gak tp lama2 dh terbiasa dh x kisah dh...

bengkel di tutup next day nya..meaning on 10 december 08 b4 actual event begin....next post i'll review bout opening ceremony n da events yg kitorg kena pegi..cam2 perasaan ada dlm tu,....sakit ati + happy + sentap...semua ada...

tggu erkk....since esok holiday n i'm going back home 2 take all my stuffs n PC mayb jumaat kot next post...

chio.....


mista.grax
0 comment

Asean University Games 2008
Monday, December 22, 2008 @ 10:26 AM


finally after 2 weeks berkampung kat UPM as supporter Malaysia kat AUG nie....we started our program petang raya aji until yesterdat (21 december 08)...even benda nie start masa raya Haji or in short i celebrated my raya only haklf day tp aku x rasa apa2 sgt coz aku penah celebrate raya haji without family masa blaja kat poli dulu...so x rasa ralat sgt la x raya full day kan...

dis post i'll not really citer sgt da whole prog dr awal smpi abis but later i'll post da detail story erkk psl currently akuy xder mood la....a lil bit tired laie nie...hehhe..

per2 pun tggu la erkkk...xtau laie baper part aku nak wat...jus wait...mayb ptg nie or 2morrow ada 1st part...

heheh..

p/s-tgh tggu semua pic masa prog tu....hehheeh....

chiooo....


mista.grax
0 comment

finally
Friday, December 5, 2008 @ 8:19 PM


as some of my VIPs have been waiting 4 a long time...finally i managed 2 accomplish my latest layout..it took 5 months 4 me 2 complete this layout...bz la beb + idea tarak!!..yaaaaaaaa....

just simple white layout coz i wanna try dis color whether it is suitable 4 my blog or not...da chick - sophia bush (she's not president bush's daughter!!!) aka brooke davis from my fave series ever one tree hill...she's such a good actress + beautiful as well....

i think this is the simplest layout i've erver made. actually i already complete da layout last 2 minths but still didn't get any idea 4 da header.. i'm not dat crearive or brilliant as a designers as her...hehehheh...but wat ever it is really luv dis latest layout..huhuhu..

hopefully 4 da next one i'll x take a lot of time 2 designed it..

per2 pun comment plzzs...

chioo...

Labels:



mista.grax
3 comment

Ketika cinta bertasbih (Episod 2) - da review
Thursday, December 4, 2008 @ 4:10 AM


I've reviewed da 1st episod of this novel here.

Let me proceed with da 2nd episod 4 da novel. It tokk 3 months 4 me to read this book even thjough i already bought it last July coz ke 'busy' an nak mengharap semua benda dlm satu asa - blaja..activity...MRC etc. That's y i begin to read it last week..meaning during da holiday.

Let moving on da the review. If ada yg dh baca buku nie or my review, this story about young entrepreneur + Al-Azhar University student - Khairul Azzam who took about 9 years to complete his degree psl he stop study 4 a while psl nak tanggung his family after his dad pass away. Kalo dlm 1st episod took place kat Egypt, but in 2nd episod continue what happen to Azzam bler dia blk ke Indonesia after his graduation. Kehidupan Azzam sebagai peniaga Bakso secara kecil2an smpi la dia dapt francise kan Bakso Cinta dia tu up to Jakarta.

Other than citer psl Azzam and his life as entrepenuer, novel ni gak berceriatakan psl jodoh seseorg. Macam mana senangnya seseorag tu menghadapi byk dugaan semata2 ingain berumah tangga. Azzam sendiri menghadapi byk masalah dlm pemilihan jodoh. From the reading dh byk gak la percubaan dia nak kawin x dpt like halangan dr Ibu Nafis yg pada dia byk calon2 yg di shortlisted kan tu ada kekurangan dr segi sikap even calon2 tu pada dasarnya mmg sesuai utk di jadikan isteri. Akhirnya hajat Ibu Nafis nak lihat Azzam menamatkan zaman bujang nya tu hampir pasti emnajdi kenyataan sebelum berlaku nya tragedi yg amat menyedihkan.

Compare to 1st novel, I really like the 2nd episod psl from the reading aku nampak yg hidup Azzam bebetul gembira bila dh berada di samping keluarga tersayang after 9 years withoou comeback to Jakarta. All the characters have their own kelebihan.

----------------------------------------
Characters

Khairul Azzam
  • Hidup selepas tamat belajar dan pulang ke Indonesia untuk terus menjaga keluarganya.
  • Seorang usahawan yang berjaya. Bermula dari warung kecil2an hingga lah samapi dapat meluaskan pengaruh perniagaanya hingga ke Jakarta dengan hanya berbekalkan Bakso Cinta dan Kedai Photostat. He's the truly successful entreprenuer. Idea untuk menajdi usahawan yg inovatif mmg perlu ada kat setiap org yg mahu menjadi usahawan.
  • Sentiasa redha dengan apa yg berlaku terhadap dirinya. For example, tragedi yg meragut nyawa orang tersayang membuatkan nya tidak putus asa dlama hidup. Life must go on...
  • Soal jodoh yg mmg terserah kepada Allah. Dan setiap dugaan dalam m menajdi jodoh tak mematahkan semangatnya

Husna - Azzam's sister
  • Seorang penulis novel + cerpen + poem yg bebetul berbakat hingga di anugerahkan Penulis terbaik seluruh Indonesia. Zaman kanak2 n remaja nya dia bukan seorang anak yang baik tapi selepas kematian ayahnya dia berasakan tanngung jawab keluarga berada di atas bahu nya menggantikan abangnya Azzam yang berada di Mesir
  • Berfikiran positif. Kalo nak compare watak Azzam, Husna mmg seorang yg laie positive. Banyak sangat sampai aku x ingat langsung.
Anna
  • Mencintai Azzam semasa berada di Mesir lagi selepas Azzam menolongnya masa beg nya di ragut. Pada saat menerima lamaran Furqan dia tetap mengimpikan Azzam melamarnya padahal pada ketika itu mereka belum bertemu lagi. Tapi akhirnya menerima Furqan seadanya tetapi menjadi janda 6 bulan selepas itu atas sebab ymemnag x dapat di elakkan.
  • Akhirnya impian yang sekama ini di idamkan menjadi kenyataan.
---------------------------------------

Dari apa yang aku baca, both episodes mmg citer yang realistic. Why i say like that? Compare to previous novel - Ayat-Ayat Cinta (AAC), watak Fahri cam 1 dalam sejuta but watak Azzam kita leh cari dlm 10,000 orang. That's y my fren said citer nie mmg dekat ngan kita.

Azzam begitu di agung2kan dalam novel nie. Agung2kan here means dia la lelaki idaman wanita n menantu idaman mertua. Dia dapat seimbangkan antara dunia n akhirat. Walaupun sibuk ngan perniagaan, tetapi x penah skali2 dia lupakan Tuhannya and sanggup meredah bernbelas kilometer semata2 ingain mendapatkan ilmu akhirat.

Novel nie bebetul wat aku dekat ngan segalanya - watak2, penceritaan, keadaan semasa etc. Writernya Habibnurrahnab El-Shirazy dari penulisannya mmg membuatkan pembaca berada bersama2 watak2 tersebut. Frankly semasa berlaku nya tragedi menyayat hati tu aku smpi menitis gak la mebac. Gaya penceritaan adn gaya bahasa yang senang di fahami termasuklah puisi2 dlm novel nie. Berbuanga tapi x samapi berbung yg kita sendiri x paham. In short simple and direct. Memang x rugi aku spend for this book. Really worth it.

Latest new bout this novel, the film will be release next year but don know when. Just like AAC da film, i waiting 4 dis film as well. Time tu la nak compare between novel n film. Kalo baca novel tu mmg aku puas hati hopefully film tu pun wat aku puas hati. Tak nak apa yg berlaku AAc da film membuatkan aku rasa ralat sanagt. Kehebatan novel sepatutnya seiring dengan film.

And Kang Aki (Habiburrahman nick's) tengah menyiapkan sambungan kisah2 dr KCB but using different title. Dengar2 ia lebih tertumpu kepada Ellina (anak duta Indonesia ke Mesir turns to pelakon sinetron) selepas mendapat hidayah dr Allah after she's doing her umrah and also kehidupan Azzam selepas beristerikan seorang wanita solehah. Must but nie..

Sesaper yg nak try baca dialu2 kan.And sesaper peminat AAC anda gak dialu2kan untuk baca novel nie. Memang berbaloi habiskan masa dengan baca buku nie.

nkoy....

Labels:



mista.grax
0 comment