<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

Ombak Rindu
Tuesday, December 6, 2011 @ 10:50 AM




I never read this novel but people said that this is one of the interesting novels to be followed. Without any knowledge about the story about this novel, so I decide to watch it at cinema with few friends. Not expect something high since I never read the novel but the director (Osman Ali) who is one of my favourite director in Malaysia. Osman Ali never fail to make me impress with his touch. Anak Halal and Cun antara filem arahan beliau yang merupakan my “All Time Malay movies”. Kedua-dua movies tersebut adalah daripada genre yang berlainan dan Ombak Rindu sekali lagi menggunakan sentuhan beliau untuk mentafsirkan dan melayarkan idea dari novel ke layar yang lebih besar.

Cukuplah novel kegemaran aku – “Lagenda Budak Setan” yang di terjemahkan ke layar perak mejadi sesuatu yang cukup mengecewakan bagi aku sebagai pembaca. Tanpa sebarang pengetahuan dan idea tentang storyline Ombak Rindu, aku mengambil langkah selamat untuk tidak membaca novel tersebut dahulu dan terus menonton di wayang.

Izzah seorang minah kampung yang terpaksa menjaga makcik nya yang sakit. Tinggal bersama pakcik dan makciknya. Demi mencari wang untuk membiayai pembedahan makciknya it, Izzah terpaksa mengikut pakciknya ke Kuala Lumpur tanpa mengetahui tujuan sebenar pakciknya itu. Setibanya di Kuala Lumpur, barulah Izzah tahu yang beliau telah di jual kepada seorang tauke kelab malam untuk di jadikan pelacur. Pelanggan pertamanya adalah Haris – seorang usahawan muda yang kemudian membeli Izzah daripada tauke tersebut untuk di jadikan ‘wanita simpanannya’. Disebabkan pegangan agama Izzah yang begitu kuat, Izzah tidak membenarkan Haris untuk menyentuhnya keculai mereka di nikahkan secara halal. Bermulalah konflik perasaan antara Izzah dan Haris yang akhirnya membuatkan mereka jatuh cinta dan merahsiakan perkahwinan mereka kepada orang ramai termasuklah kepada ibu Haris sendiri. Dalam pada yang sama, Haris sebenarnya telah ditunangkan dengan Mila Amylia yang merupakan rakan Haris ketika kecil dan juga pelakon terkenal. Perkahwinan kedua Haris membuatkannya rasa bersalah terhadap Izzah yang sudah di sayanginya itu. Di sinilah bermulanya konflik perasaan antara Izzah – Haris dan Mila.

Lakonan

· Pelakon-pelakon OR ini telah memberikan satu alkonan yang terbaik dan kena dengan watak dan emosi masing-masing.

· Aaron Aziz – Kredibility Haris sebagai lelaki yang tersepit pada asalnya di layarkan dengan terbaik. Emosi, ego dan akhirnya layu dengan keikhlasan cinta Izzah membuatkan Aaron menjadi hot stuff untuk wanita-wanita di luar sana yang mendambakan seorang bf / suami seperti Haris. Good job Aaron even slanga Singapore dia still jelas tapi ia tidak mencacatkan keseluruhan watak Haris.

· Maya Karin – What else can I say about this woman. Superb emosi dan lakonan. Bagi aku dialah pelakon air mata terbaik dengan reaction dan raut watak sebagai seorang wanita yang terpaksa menjadi ‘wanita simpanan’ Haris dan akhirnya menjadi wanita kesayangan Haris. Again percakapan Maya yang tidak boleh langsung hilang slanga Indonesia dia sedikit membuatkan aku tergelak. Tapi lakonan Maya sebagai Izzah mmg first class.

· Lisa Surihani - Aku teruja dengan lakonan Lisa Surihani yang pada aku adalah lakonan terbaiknya. Watak Mila yang pada dasarnya terlalu mencintai Haris lebih dari dirinya sendiri telah diterjemahkan dengan baik. Sebutan “R” yang pelik tidak begitu obvious compare to watak Ayu dalam Lagenda Budak Setan. Aku suka watak Mila yang keras hatinya tapi at the end of the day dia tidaklah sekeras yang kita jangka. Good job Lisa!!!

· Brony Palare – watak kecik tapi impak dia mencintai Izzah sejak kecil dan akhirnya menjadi pelindung dan pengikat ikatan Haris dan Izzah. Kebolehan lakonan Bront memang tak boleh di pertikaikan. Bagi jer apa watak, dia boleh lakukan dengan yang terbaik.

Comments

· Ada scene yang aku tak paham antaranya dari scene Izzah balik kampong tiba-tiba dia muncul di rumah Pak Doalh. Bagi aku scene terkejut tu wat aku confuse macam mana plak dia boleh muncul di rumah tersebut secara tiba-tiba. Pada mulanya aku ingatkan Pak Dolah dan Izzah sekampung tetapi tidak langsung.

· Satu scene Haris dan Izzah di pantai di atas batu. Tengah sedap-sedap penonton beremosi ngan percintaan ‘baru’ antara Izzah dan Haris tiba-tiba muncul seorang lelaki berbaju merah. Adegan lelaki tersebut cukup membuatkan penonton tergelak kerana bagi itu adegan mamat merah tu dah cukup spoil kan mood.

· Aku ada terbaca dalam satu forum yang membincangkan filem ini berasa pelik dengan kucing Izzah yang masih kecil walaupun sudah 2 tahun mereka berjumpa untuk pertama kali. Untuk rekod kucing yang di ambil Izzah itu adalah semasa Izzah menunggu Haris untuk di bawa ke rumah Haris. Walaupun kucing tu cam xpenting dan tidak mencacatkan filem tapi bagi seseorang yang begitu detail akan berfikir psl kucing yang masih kecil walaupun sudah 2 tahun.

· Watak Azizah Mahzan sebagai Datuk Sufiah aka ibu Haris membuatkan aku rasa annoying. Bukan annoying dengan watak tapi dressing dan percakapan dia yang terlalu slanga English. Dua sebab penonton gelak kalo watak Datuk Sufiah keluar iatu dressing dia yang *** dan percakapan dia. Distracted gak la watak dia ngan 2 elemen dia tu.

· Lagu tema yang begitu bingit sangat. Lagu dah ok tapi bingit sangat dengan suara penyanyi perempuan tu. Dah la sound system dalam wayang tu time lagu tema kuat giler sampai aku yang duk kt belakang pn leh rs sakit telinga. Tak tau la kat depan yang dekat ngan sound tu leh rasa.

Overall aku quite satisfy dengan film ini. Cukup dengan emosi dan mainan perasaan yang leh membuatkan orang tersentuh. But not for me since hati gwe kental skit sampai xder la sampai nk banjir dalam wayang tu. Bagi aku xder scene yang bebetul menyentuh hati aku dan aku tak tahu la perasaan orang lain kan. Again this movie tak mengecewakan aku langsung dengan jalan citer dia. Walaupun citer yang main dengan perasaan ni orang akan cakap slow dan mengantun, but trust me aku xrasa citer ni slow dan membuatkan aku mengantuk lansung. Good job to Osman Ali dan the anak buah for produce and direct this beautiful movie.

So after this leh la aku carik novel ni untuk memdapatkan cerita yang detail lagi.

Labels:



mista.grax
1 comment