<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

Kisah Allahyarham Juliana Md Fuzi
Saturday, July 18, 2009 @ 3:20 AM


Aku baru terbaca pasal kes bunuh seorang pelajar IIC (International Islamic College) dua tahun lepas. Dia di samun sebeulm di bunuh oleh rakan sekolah dia sendiri bersama-sama teman lelaki nya. Motif pembunuhan adalah menyamun.

Pas aku baca kisah pembunuhan dr blog rakan arwah iaitu ini >. BTW arwah nie bernama Juliana Md Fuzi berumur 19 pada waktu itu.

Secara ringkasnya cerita dari housemate nya. Arwah dh berjanji dengan si pembunuh untuk dinner bersama-sama since dah lama xjumpa. Dan masa nak pergi dinner tu si pembunuh membawa teman lelakinya bersama. Tapi di bawa nya arwah ke hotel murah dan tahap tempat pelacur. Pada awalnya si pembunuh hanya mau menyamun arwah tp lama kelamaan apa bila syaitan menjadi tuan berlaku lah pembunuham yang kejam.

latest post - http://dextrike.blogspot.com/2009/07/motif-pembunuhan.html

Arwah di cekik menggunakan tight cable (cable yang mydin gunakan utk ikat plastic bag tu) dan menurut satu sumber arwah tak di rogol tp hampir2 di rogol (mengikut rakan arwah yang mengikuti perbicaraan tu). Setelah di bunuh barang2 arwah semua hilang agar bukti2 dapat di hapuskan. Tapi Allah Maha Besar. Setiap kejahatan tidak akan dapat di lindungi. Kedua-dua pembunuh tersebut dapat di berkas dan baru2 ini mahkamah telah memutuskan kedua-duanya di hukum gantung sampai mati.

Frankly, selepas aku baca cerita dari rakan arwah yang terdekat, aku hampir menitiskan air mata. Bagaimana seorang yang baik seperti yang di katakan oleh rakan-rakan mangsa menjadi mangsa kepada manusia2 sepeerti itu. BAcalah cerita rakan arwah. Aku pun tak dapat imagine kalau rakan baik sendiri meninggal dalam keadaan yang mengayat hati seperti arwah.

Nasihat aku kepada diri aku dan rakan2 semua. Jangan la percaya kepada orang even ngan rakan baik kita sendiri psl kita tak tahu apa yang bersarang dalam kepala otak diorg. Xkisah la lelaki ker perempuan, pandai2 la jaga diri. Sesungguh nya aku insaf dengan cerita rakan arwah.

Al-Fatihah untuk arwah dan semoga kisah ni leh di jadikan teladan buat kita semua agar berfikir panjang sebelum melakukan sesuatu. Ingat kita bukan hanya membawa nama kita sahaja tetapi juga keluarga kita.


mista.grax
2 comment

KHN n KKA da memory....
Friday, July 10, 2009 @ 4:34 PM



Finally, my practical training at KHN come 2 da end of da road. Perhh ayat xbleh blaaa. After 12 weeks hidup kat sana akhirnya i've to back 2 basic since nes semester starts this moday. Banyak kenangan aku selama 12 mggu kat sna. Most of the kenangan mmg yg menggembirakan even a lil bit benda yg aku sendiri xsenang n ada yg pahit skit utk di telan. At least I'm having fun work n know people there. We're like family kat sana. Mmg btul la kata Abg Razmi time interview ari tu, "We're like family here, we're too close". And I experience that close. Knowing these people for bout 12 weeks seem like we're know then baout a year.

Post ni aku nak citer apa benda yg menarik selama 12 mggu practical training kat sini...

PEOPLE....
  • Puan Ain - She totally inspired me a lot. She has 2 master in Law n IT and still learning in different field. Always encourage us to keep learning in anything. That's y she encourage us not 2 focus on IT but also new knowledge and experience.
  • Kak Ryna - Happy Go Lucky punya kakak. Sempoi tul dia even br 26 and ada 2 org anak. Jenis yang xberkira n slaloo sgt masak n blanja kitorg mkn. Plg xlupa bler dia blanja aku, daus, as n nadia steamboat without question. Really appreciate her kindness. TQ sis.
  • Kak Siti - even becok n cakap main lepas, tp she still da honest person I've ever know in this world. Ratu Sate Pandan unfortunately xdpt laie berkesempatan nak rasa sate dia tu especially sate barai (sate yg dh di cabut lidinya..n makan camtu jer ngan kuah.. I should try it one day..Insya Allah). Paling kuat nyakat staf2 kat sini without xder sorang yg terasa ngan dia. She's truly penyeri KKA n KHN.
  • Kak Rohani - da hardworking staff kat company ni. Unfortunately mayb sikap dia yg terlalu lurus yg menjadikan dia ni cam di permian kan Poor u sis. But nice talking with u even u're in critical situation. TQ sis coz baleaving in us n good luck 4 ur new job. Insya Allah.
  • Iqbal - da one n only lawyer yg tinggal kat KKa n suprisingly da only guy yg tggl kat situ. Mangsa buli Kak siti especially bler kuar jer lagu "Jangan Jangan"..hehehhe.. God luck la erk ngan ur career.
  • Kak Azira - hot mama in da company.. Anak nak msk 4 tp badan n penampilan cam anak dara. Gler arhh.. Plg kesian bler dia tgh2 mabuk nie.. Memang kesian la dia. Hopefully she will be ok.. Doa yg terbaik utk dia.
  • Kak Adik - She's like our mum. Even dia x slaloo kat opis tp each time dia dtg opis jer cam2 yg dia akan citer. N inspired us a lot. TQ also 4 uy coz ur kindness n happiness towards us.
  • Kak Liza - Adik bos yg xleh nak duk diam. Dia akan cakap all the tie. Membebel jer.. Mayb psl pembawakan budak kot. Tp kekadang bes gak layan kak lizam nie.. even kekadanag annoying gak. Hopefully gak dia akan bersalin ngan baik n selamat bln 110 nie. Insya Allah
LORI
  • Our staffs' n my favourite makan2 place. It's unique coz there's a lot of choices of lauk there. Just pick what do u like. Da Price??Damn Cheap beb...heheheeh.
  • Gonna miss da place psl kenayakkan kitorg beli makanan kat situ n then bwk blk opis mkn ramai2. Dari situ gak la hubungan kitorg rapat.
  • Kompom pasni asyik teringat jer nak beli nasi kat lori. huhuhuhu




Labels:



mista.grax
0 comment

Sebelum dan Selepas
Thursday, July 9, 2009 @ 11:02 AM


Short post b4 I proceed ngan long n long post..huhu.. LAst mONDAY, tetiba lak aku nak kemas meja aku since mmg bersepah tahap xingat. Apa xnya penuh ngan kertas, n cam2 laie barang yg kena aku letak atas tu psl nak settle kan my practical report. Look what happen erkk..huhhu

BEFORE

AFTER.... TADDAAAAA

dah kemas cantik skit pemandangan...huhuhuhu


mista.grax
2 comment