<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3545371467361069414\x26blogName\x3d::+my+way+of+thinkin;+::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mistagrax.blogspot.com/\x26vt\x3d-82920589547423649', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
me, myself...


Syam here!!. Work as IT Executive at 7-Eleven Malaysia Sdn Bhd. Just wanna share about myself here and get people to know me better. My Story, My Life.


luv & like...

...

chat & boraks...
**Sembang2 only. If u wanna comment bout my post, do it inside the comments

2 do lists

16 August > Kenduri @ Amok's
20 August > ICT n Islam Presentation
22 August > 1st Ramadhan
31 August > Happy Birthday Malaysia!!!
20 September > Raya Time
2 October > FYP Beta Testing
23 October > Submit FYP Report
30 October > FYP Final Presentation
20 November > Abah's birthday
27 November > Salam Aidil Adha



visitors count...



tqs...
Layout & css by:kynzgerl

6 months...
Tuesday, June 29, 2010 @ 12:33 AM


Pejam Celik pejam celik dh 6 bulan aku memulakan kerjaya rasmi ku sebagai Application Programmer di salah satu software house di KL ni. Segala susah payah, cabaran, dan kesabaran yang aku lalui selama 6 bulan ini banyak mengajar aku dalam pebagai perkara terutama sekali apabila menghadapi dunia sebenar pekerjaan. Dateline, di tegur senior dah jadi rutin dan habit aku setiap hari. Walaupun sudah beberapa kali aku nekad untuk mencari pekerjaan lain, tetapi rezeki aku tetap di XyLog Computer Systems Sdn Bhd. Allah sudah takdir kan segala2 nya. Tekad dan niat macam mana pun aku tetap di situ.

Pada mulanya aku tak yakin dan tidak percaya sama sekali Programmer menjadi kerjaya pertama aku setelah menamatkan 'Degree' Oktober lalu. Frankly, i'm not really good in programming dan aku rasa bidang IT yang aku berat adalah IT Management. Sekali lagi rezeki Allah dah tertulis aku sebagai Programmer. Dan ianya terus kekal hingga ke hari ini.

Kurang sebulan selepas grad atau lebih tepat lagi seminggu setelah aku bertanding untuk Aries Malaysia 2009 aku terus memulakan kerjaya. Tanpa rehat langsung kerana aku fikir kalau berehat lama di rumah langsung tak jalan satu kerja pun. Akhirnya menjadi la penanam anggur di rumah. I learned my lesson after my diploma.

6 Bulan ni juga lah aku pelajari pelbagai benda baru di dalam dunia programming. It's totally different from what i have learned time study. It's not about the programming itself but also how to communicate well with colleagues and also the clients. But still there's a lot to learn and improve.

I don't know how long aku akan stay kt sana. Maybe a year or more or maybe less than that. Hanya Allah yang tahu segala galanya. Kalu rezeki aku lama di situ aku terima kalo dapat rezeki yang lagi bagus Insya Allah aku akan rebut rezeki itu. Just hope aku dapat trus bertahan dengan segala dugaan dan cabaran buat masa ini.


mista.grax
0 comment

Lagenda Budak Setan - the review
Thursday, June 10, 2010 @ 5:37 PM




I'm one of the biggest fan of Lagenda Budak Setan since form 1 after my friend introduce the novel to me. During that time there's no compilation of this novel like we see now. Dulu novel dia satu2 part jer. Nipis xcam skrang yang cam yellow pages. I don remember how many chapter ada dalam Budak Setan (name for the 1st edition if I'm not mistake laaa).

Since my first time read it i'm already fall in love with that novel and aku rs ada la dlm 5 kali aku khatam novel ni. And dr dulu aku harap akan ada wayang adaptasi dr novel ni. Finally, my dream come true..hehehe..

My comments about the movie

GOOD
  • cinematography yang sgt cantik xspecially part kt pkok sebatang kt upm tu.. superb ...n location ms kasyah tgh naik bot tu..
  • lakonan lisa surihani yg ada peningkatan compare to her previous movies. I adore her feeling ms kena dera ngan azmi - time azmi bakar gambar2 kasyah tu.
  • lakonan que gak mmg leh di puji even cam overacting tp watak yg perlukan dia jd camtu. sesaper baca novel dia akan tau character azmi camner. iaitu jenis manusia yg psycho.
  • kehadiran Kate aka Fazura yg menaik kan semangat aku nk tgk. She's too natural ngan watak tu even sepatutnya Kate adalah pan asian.
  • -OSt yg bes. Lagu tu syok gler n kena ngan situasi even ms tu penghayatan watak bg pelaokon2 cam siot...
  • -1st part of the movie or in specific b4 the acident cam bes jer citer ni b4 start emilia keluar...

BAD
  • Since i'm the biggest fan of the novel tp aku byk kecewa ngan camner dorg menunjukkan setan nya kasyah. 1st part yg kt padang bola u bkn setan tp gangster... adegan cick tu quite setan but aku still xpuas laie psl aku harapkan "Takde duit kecik". Bagi aku part takde duit kecik tu yg plg catchy n watkan ayu tu jatuh ati ngan kasyah but not cicak. And I hope for more setans from this movie tp aku frust gler.
  • Emilia yang maha kayu. I don know camner dia leh dpt watak emilia tu. Kulit gelap, xcun lgsg compare to Ayu n of coz kayu nya lakonan. Part yg ptt sedih org leh gelak ngan kayu n expression dia.
  • Scene citer ni yg obviousny 80s psl nk ikut mood novel tu sndiri. And ia terbukti ngan tiada nya penggunaan handphone, laptop or any gadgets zaman skarang. Tapi yg mmg cacatkan part tu adalah kad kawin ayu n azmi ynag bertarikh "... Jun 2009". Gler perr 80s tp tetiba kad kawin tercetak 2009. Director xwat keja ker..Silly mistake..
  • Baby yg bg aku slack sgt. Baby tu nangis sebijik cam budak 6 bulan punya nangis. Supposely crk la the real new born baby punya cry. Nampak la real. And sometime time bdk2 tu tido pn ada laie bunyi nangis. Ello diorg ingat penonton xpasan ker bnda tu...
  • plot yang laju teramat sgt.. ptt citer ni bersambung tau ikut novel dia..bkn 1 yellow pages nk sumbat dlm 2 jam..gler per...org x digest laie satu2 babak dh terlompat ke babk lain. aku rs kalo dia amik skit2 dlm 1st movie n smbg part lain dlm sequel aku rs rmi yang suka n puas ati
  • bagi aku director nya yg byk fail kan citer ni. ngan emosi pelakon xsampai, editing yang hampas and pemilihan pelakon xspecially emilia yg terlalu fail sgt2. Hope another director will take over his place for the sequel.

As a die hard fan of Budak Setan's novel mmg aku kecea sgt. Speechless ngan hasil nya. Discussion aku ngan my cousin n my other friends prove that this film is totally fail n tak memenuhi expectation aku even trailer n original novel mmg superb but bler dh msk wayang baru tau jaraknya antara novel n film cam langit dan bumi.

For those yang tak penah baca novel akan cakap bes but majority yang dh baca akan cakap citer ni hampehhh... Aku bkn nak ckp semua film adaptasi novel gagal, ada jer yang berjaya n memuaskan ati aku walaupun jalan citer di tukar here and there. For example Laskar pelangi. I read the novel n i watched the movie. Awesome novel n movie.

One word..KECEWA!!!!

p/s- Dengar citer LBS the series akan masuk Astro Prima this August and they change Ayu and Kate to someone yg aku rasa xsesuai lgsg. Don want to comment bout the series just wait n see jer la... And really hope director nya akan msukkan sebijik2 cam dlm novel since it's series. Biar beratus2 episod n aku sanggup nk layan..heheeh

Labels:



mista.grax
2 comment